Statsminister Erna Solberg (f.h.), Olaug Vervik Bollestad (KrF), barne- og likestillingsminister Solveig Horne (FrP) og Venstre-leder Trine Skei Grande besøker Thor Olsens barnehage på Torshov i Oslo torsdag morgen. Birgitte Fjørtoft, pedagogisk leder ved barnehagen, sitter i midten blant barna.
      (Foto: NTB Scanpix)

Statsminister Erna Solberg (f.h.), Olaug Vervik Bollestad (KrF), barne- og likestillingsminister Solveig Horne (FrP) og Venstre-leder Trine Skei Grande besøker Thor Olsens barnehage på Torshov i Oslo torsdag morgen. Birgitte Fjørtoft, pedagogisk leder ved barnehagen, sitter i midten blant barna.Foto: NTB Scanpix

Kvinnelige ledere tjener kun 77 prosent av mannlige lederes lønn

En fersk undersøkelse fra Norsk Ledelsesbarometer viser at kvinnelige ledere i snitt tjener 77 prosent av det mannlige ledere gjør.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

– Det er vanskelig å komme utenom kjønnsdiskriminering, sier forsker Eivind Falkum i Arbeidsforskningsinstituttet (AFI).

Det er organisasjonen Lederne som står bak undersøkelsen. Forbundsleder i organisasjonen, Audun Ingvartsen, tror individuelle lønnsforhandlinger har noe av skylden.

Jeg tror likelønnsarbeidet lider under at det er blitt vanligere med individuelle lønnsforhandlinger. Fortsatt er mange toppledere og arbeidsgivere menn, og det er nok mange som bevisst eller ubevisst belønner de som ligner på seg selv, sier han.

Det står noe bedre til i arbeidslivet for øvrig. Ifølge Teknisk beregningsutvalg tjener kvinner i arbeidslivet i snitt 88 prosent av det menn tjener, uavhengig av bransje og stilling.

To bransjer utpeker seg i positiv retning, nemlig barnehagesektoren og prosessindustrien.

– I begge disse bransjene antyder våre målinger at kvinner og menn avlønnes helt likt. Barnehagesektor domineres av kvinner, også på ledernivå, og derfor er det ikke så rart at likelønn står sterkt her, sier Falkum.

Han forteller at samarbeidet mellom parter i arbeidslivet oppsto i industrien og at dette fortsatt står sterk mange steder.

– Dette er jo en tradisjonell bransje der det er åtte-ni menn for hver kvinne på ledelsesnivå. Det ser ut til at praktisering av partssamarbeidet kan bidra til mer likhet mellom menn og kvinner, sier han.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis