Syntetisk hasj. Legaliseringsutspill.

– Politiet presser folk mot syntetisk hasj

Hasjrøykeren «Ørjan» startet med syntetisk hasj for å unngå politiets tisseprøver. Foreningen for Human Narkotikapolitikk tror ikke han er alene.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

I gårsdagens avis skrev Trønder-Avisa om narkodealeren «Ørjan», som solgte den syntetiske cannabisen som tok livet av Steinkjer-gutten Egil Andre Kvelstad Myhre (22) i påsken i år. Dealeren, som selv er ivrig etter å få cannabis legalisert, tror at politiets jakt etter folk som bruker hasj kan være med på å presse folk mot syntetiske stoffer. Han startet selv med syntetisk hasj i stedet for vanlig hasj for å «lure» tisseprøvene til politiet.

– Ser tendensen

Han får støtte fra Foreningen for Human Narkotikapolitikk (FHN).

– Det vi i FHN bekymrer oss for, og mener å se tendensene til, er at økt politijakt på dem som bruker cannabis, presser dem ytterligere mot eksperimentering med syntetiske rusmidler, noe som igjen øker utbredelsen generelt. De syntetiske rusmidler tar mindre plass, lukter ikke, slår ikke ut på urinprøver. Ungdom som er redd for å bli tatt for bruk av vanlig cannabis kan komme til å prioritere sosial frihet framfor helsemessig trygghet og dermed velge syntetisk. Særlig gjelder dette ungdommer som allerede har blitt tatt og som er presset inn i program med urinprøver og ungdommer som skal inn i militæret, skriver Arild Knutsen og Thomas Kjøsnes i foreningen i en e-post til Trønder-Avisa.

Reagerer på uttalelse

De reagerer på etterforskningsleder Leif Gundersen i politiet i Nord-Trøndelag, som i et intervju sist uke kalte legalisering av hasj for en «fallitterklæring». Gundersen mente legalisering av hasj ikke ville ta bort problemene med syntetisk cannabis, fordi den syntetiske varianten er rimeligere og enklere å få tak i.

– Etterforskningsleder Gundersen mener at legalisering av cannabis er en fallitterklæring. Vi mener at det ikke er innrømmelsen av forbudspolitikkens fiasko som er problemet, det er et langt større problem at man later som om den virker, skriver foreningen i e-posten.

– Hørt rykter

Gundersen står imidlertid på sitt – og sammenligner hasj med alkohol.

– All forskning og erfaring tilsier at jo mer tilgang du har, jo mer blir det utbredt, og jo større blir skadevirkningene. Det er ingen grunn til å tro at det blir annedeles hvis hasj var blitt legalisert, sier han.

– «Ørjan» startet med syntetisk cannabis for å omgå tisseprøvene deres?

– Vi har hørt rykter om det, og kan ikke se bort fra at det kan være tilfeller hvor det har skjedd, sier han.

– Kan aksjoner mot folk som bruker hasj være med å skremme folk til syntetisk hasj i stedet?

– Når politiet aksjonerer er det ofte etter tips om at noen har ulovlige rusmidler. Det er ikke alltid vi vet hvilke stoffer som er der før vi har gjort en ransaking, sier han.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis