Avsluttet festivalen lørdag kveld med kvitteringskonsert, hyllest og dansegalla på Dampsaga.

7.000 besøkende på vel blåst Hilmarfestival

– Det meste har gått på skinner, sier festivalsjef Johan Einar Bjerkem.

Døgeniktenes Dans ble framført av Vetle Springgard (t.v.) og Ådne Kolbjørnshus. De er kjent fra dansegruppa Frikar.

Fjorårets vinner: Steinar Ofsdal kvitterte for fjorårets Hilmarpris ved å holde kombinert foredrag og konsert i Dampsaga lørdag ettermiddag.

Kultur

– Billettsalget har vært bedre enn vi har budsjettert med. I fjor var det rundt 6.000 besøkende, så dette er vi veldig godt fornøyde med, sier festivalsjef Johan Einar Bjerkem. Han trekker fram både et sterkt program og innsatsen til de mange frivillige som årsak til suksessen.

– Mange har stått på og gjort en kjempejobb. Nå er vi glade, lykkelige og trøtte, sier Bjerkem. Han synes det er vanskelig å konkludere med årets høydepunkt, men trekker fram både

kirkekonserten med Lena Willemark onsdag kveld og danseforestillingen til Døgeniktene var store opplevelser.

Kvitterte med fløytemagi

til lørdagens kvitteringskonsert. Da tok fjorårets Hilmarprisvinner plass med sine fløyter i Høvel'n i Dampsaga. Steinar Ofsdal har siden 70-tallet vært opptatt av norske fløytetradisjoner, og har bidratt til å synliggjøre både tussefløyta, sjøfløyta, seljefløyta og trefløyta. På dette arrangementet demonstrerte han de ulike fløytene, og fortalte flere historier knyttet til deres opprinnelse. En historietime ispedd vakker fløytemusikk, oppsummerer stunden rundt 100 frammøtte fikk oppleve. Ofsdal var tydelig beæret over å få Hilmarprisen.

– Jeg har et veldig ydmykt forhold til å få denne prisen, spesielt etter at jeg så hvilke navn som har fått den før meg. Og det er en ære å være tilbake og kvittere for den, det er veldig hyggelig, sa Ofsdal innledningsvis.

Startet på Landskappleik

– Det med rekruttering innen folkemusikken er et stort tema. Og alle sier det starter med en spesiell opplevelse. Min store opplevelse kom da jeg var med viseklubben Dolphins på Landskappleik, fortalte Ofsdal, og viste til gruppa som den gang besto av blant andre Lillebjørn Nilsen, Kari Svendsen, Bjørn Morisse, Øystein Sunde, Lars Klevstrand og Finn Kalvik. Før Ofsdal inntok Høvel'n var det guttene Vetle Springgard og Ådne Kolbjørnshus som laget show i samme rom, med danseforestillingen "Døgeniktenes debatt", hvor de tok for seg store og små spørsmål i livet samtidig som de imponerte med dans i alle varianter. Lørdag kveld ble også Asmund Bjørken hyllet av en rekke lokale musikere, anført av quizkongen Viggo Valle.

– Det største arrangementet publikumsmessig var myldrearrangementet i sentrum onsdag. Så var også dansegallaen lørdag kveld veldig populær, sier Bjerkem.