Oppgjør med gamle demoner

Felles for de fem medlemmene i Hellsike er forholdet til thrash og heavy metal fra 80-tallet. Sju år etter at Steinkjerbandet ble påtenkt er platedebuten klar.

Hellsike: Ole Morten Kvarme (lead gitar), Robin Meier Rødsjø (trommer), Pål Gravbrøt (vokal), Kristoffer Berg Haugan (bass) og Ronny Pettersen (rytmegitar).Foto: Joakim Boneng

80-tallet ruler, jeg vil aldri ut av det.

Kristoffer Berg Haugan, Hellsike
Kultur

– 80-tallet ruler, jeg vil aldri ut av det, sier Kristoffer Berg Haugan. Han er kanskje det ferskeste medlemmet i Hellsike, men bandet og den nye bassisten kunne knapt vært en bedre match.

Den langhåra bassisten med flere Metallica-tatoveringer ble hentet inn underveis i innspillingen, og måtte dermed omtrent lære seg låtene mens de ble spilt inn.

I tillegg til Metallica og annen gammel thrash metal har bandmedlemmene også stor kjærlighet til NWOBHM-bølgen, med band som Iron Maiden og Judas Priest. Nettopp Judas Priest var sentrale for starten på Hellsike for sju år siden.

– Broren min og jeg startet å spille sammen i 2010 med litt kjente låter som «Breaking the Law», med tanke på å kanskje gjøre en opptreden i 40-årslaget mitt, og etter en stund var vi plutselig blitt et helt band, sier rytmegitarist Ronny Pettersen.

Litt omrokkeringer i line-upen senere, hvor det særlig på bassistplassen har vært en del gjennomtrekk, står Hellsike for tiden med en stødig besetning – og et sett med egenkomponerte låter i musikalsk drakt inspirert av gitarheltene fra 80-tallet. Bandet har hatt stor fremgang siden bursdagen til Ronny i 2011.

– Det er nesten litt skremmende å høre på det opptaket idag.

Ufarliggjort

Navnet «Hellsike» kom etterhvert, etter at bandet de første årene opererte under et mer engelskklingende navn.

– Jeg tror "helsike" er det mest brukte banneordet i norsk språk, Det er litt ufarlig og man kan bruke det til å kamuflere banningen, for eksempel med barn til stede, sier leadgitarist Ole Morten Kvarme.

Tilsvarende er håpet at ordspillnavnet vil ufarliggjøre metallbandet til nye potensielle lyttere.

Trass i et litt tøysete navn tar Hellsike musikken og tekstene seriøst, og gjør seg flid med låtskrivingen. Tekstene omhandler både personlige og verdensomspennende problemstillinger, og det blir tatt oppgjør med både nye og gamle demoner.

– «God Of War» handler for eksempel om USA og rollen de tar som verdenspoliti, med utgangspunkt i Nixon og tiden etter Vietnam, og paralleller til situasjonen idag, sier Kvarme.

Arbeidet med å få klarert en sample til sangen førte til grundig research rundt tematikken i låta.

– Så jeg har vel tatt et dypdykk i egen tekst, ler Kvarme.

I en annen låt, Darkest Day, er det den plutselige bortgangen til en tidligere bandkollega som ga inspirasjonen.

Vil utenbys

Hellsike har hatt en del spillinger i Steinkjerområdet i de siste årene, og håpet er at platen som kommer skal føre til spillejobber også utenfor bygrensene.

– Vi har også fått en manager som skal prøve å få skaffet oss flere jobber, sier Pettersen.

Bandet har allerede begynt på materiale til plate nummer to.

– Den blir nok enda mer helhetlig og får en tydeligere rød tråd enn debuten, lover Berg Haugan.

Les hva vår anmelder synes om debutalbumet: