Egge-elever kårer ungdomsbok

Klasse 9B ved Egge ungdomsskole i Steinkjer drar onsdag denne uka til Lillehammer for å være med på kåringen av årets beste ungdomsbok. Selve prisutdelingen skjer torsdag.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

Niendeklassinger fra totalt åtte ungdomsskoler fra alle deler av landet er plukket ut for å være med på å kåre av vinneren av UPrisen – årets ungdomsbok. Følgende fem bøker er nominert:

Hilde Hagerup: «Alt som er galt med Georg» (Aschehoug)

Axel Hellstenius og Morten Skårdal: «Fittekvote» (Cappelen Damm)

Sigbjørn Mostue: «Den siste magiker» (Cappelen Damm)

Tor Arve Røssland: «Svarte-Mathilda» (Samlaget»

Arne Svingen og Christoffer Grav: «Med egne øyne» (Cappelen Damm).

Bøkene er nominert på bakgrunn av ungdoms egne anmeldelser på nettstedet uprisen.no, og juryen sørger for gjøre det hele ekstra spennende ved å offentliggjøre vinneren på selve prisutdelingen. Prisutdeler trekkes ut blant alle jurymedlemmene. Arrangementet er en del av Norsk Litteraturfestival og ledes av Vera Michaelsen. UPrisen er et samarbeid mellom Foreningen !les, Norsk Litteraturfestival og Den kulturelle skolesekken.

To i storjury

I morgen setter Egge-elevene seg på toget for å dra til Lillehammer. Nord-Trøndelag fylkeskommune betaler turen, og klassen skal innlosjeres på Hammartun skole i Lillehammer.

Mari Reinaas Lysheim og Sondre-Ruben Bjorøy blir Egges delegater i storjuryen som skal diskutere seg fram til den endelige vinneren. Begge har lest alle fem bøkene og er godt forberedt.

Lærer Eva Solvik forteller at klassen meldte seg på som jurymedlemmer etter en henvendelse fra Steinkjer bibliotek. Hun synes opplegget har vært et positivt puff for å øke leselysten i klassen. Alle har ikke lest samtlige fem bøker, men en del har gjort det. Lesingen har foregått både på skolen og hjemme, og klassen har også hatt tilgang på lydbøker.

– Vi har hatt litt hjelp av Morten Haugen som jobber på høgskolens bibliotek i Steinkjer. Han anmelder bøker på frilansbasis og har gitt oss en del tips om hvilke kriterier som skal legges til grunn når vi vurderer ei bok, sier Eva Solvik.

Favoritter

I går meldte klassen inn sine tre favoritter blant de fem nominerte. «Fittekvote» og «Den siste magiker» er blant de tre, røper elevene. Så gjenstår å se om niendeklassingene fra Egge liker de samme bøkene som medelever fra andre deler av landet.

På Lillehammer får elevene møte forfatterne dagen før prisutdelingen. Frokost i parken og utekonsert med en lokal hiphop-gruppe står også på programmet.

Det hersker imidlertid delte meninger i klassen om det er morsomt å lese bøker. Enkelte nærmest stønner ved tanken, mens andre synes det er artig, og forteller at de også leser bøker helt frivillig.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis