Tiller, sørsamisk og film i sekken

STEINKJER: I går fylte programrådet opp Den Kulturelle Skolesekken for skoleåret 2008/2009. Der ligger både Carl Frode Tiller og sørsamisk historie.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

– I år har vi hatt 32 produksjoner på veiene, og fylkets 18.000 elever i grunnskolen har fått med seg omkring tre-fire av disse hver. Det viktigste er å la barn og ungdom oppleve forskjellige uttrykk og tema, sier Ellen Irene Rosenblom, hovedkoordinator for Den Kulturelle Skolesekken (DKS) i fylket. I går møttes programrådet på Fylkets Hus for å sluttføre oppsettet av kunstproduksjonene som skal ut og møte elever i de 116 skolene det kommende skoleåret. Nå er 32 nye produksjoner klare.

«Skråninga» til ungdommen

Representanter fra alle kunstinstitusjonene signerte avtaler om levering av kunst i skolen, og barn og unge har mange godbiter i vente. – Nord-Trøndelag Teater skal rundt på alle ungdomsskolene med forestillingen «Skråninga» av Carl Frode Tiller. Lokal tilhørighet blir det også i filmen «Markus og havørna», som jo ble innspilt i Flatanger, opplyser Ivan Sundal, turné- og programkoordinator. «Skråninga» har premiere 19. juli under «Sceneskftet på Stiklestad». 8.-10.-klassingene skal utover høsten få møte Tillers navnløse karakter som sitter innestengt på en psykiatrisk institusjon, skyldig i handlinger han ikke klarer å forstå. Også kan nevnes fokus på sørsamisk kultur, som vil vise seg innen uttrykkene kulturarv, musikk og litteratur.

Positive elever

Grunnskoleelevene skal møte seks kunstuttrykk: musikk, scenekunst, kulturarv, visuell kunst, film og litteratur. – Disse er de faste uttrykkene i skolesekken, så kommer det en del blandede uttrykk i tillegg, sier Rosenblom. Målene med DKS er blant annet å medvirke til at elever i grunnskolen får et profesjonelt kulturtilbud, og å legge til rette for at elever i grunnskolen skal få tilgang til og gjøre seg kjent med og få et positivt forhold til kunst- og kulturuttrykk. – Elevene er svært positive til Den Kulturelle Skolesekken, og vi er fornøyd med tilbakemeldingene vi får, sier Rosenblom.

Mer litteratur og film

I år, som tidligere, satses det på et variert innhold, men det har til neste år blitt lagt litt mer arbeid i litteratur og film. – Det er veldig mange gode produksjoner. Vi fremhever nok litteratur og film litt mer i år. Film er veldig i tiden nå, og det er et spennende filmmiljø i Trøndelag. Det blir seks litteraturproduksjoner i år, og litt av grunnen til at vi gjør litt mer ut av dette, er at andre uttrykk, som musikk, er veldig godt etablert allerede, sier Sundal. Programrådet består av representanter fra Midt-Norsk filmsenter, Musikk i Nord-Trøndelag og Rikskonsertene, fylkesbiblioteket i samarbeid med Midtnorsk forfattersentrum, Fylkesgalleriet og Nasjonalgalleriet, Nord-Trøndelag Teater og Stiklestadmuseene. I tillegg er Rosenblom, Ivan Sundal (turné- og programkoordinator) og fylkeskultursjef Ragnhild Kvalø i rådet.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis