Fullpakket skolesekk

Den kulturelle skolesekken har i høst et variert program der elevene i stor grad kan delta selv.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

Den kulturelle skolesekken (DKS) er en nasjonal satsning der kultur og opplæringssektoren samarbeider. Elever skal gjøre seg kjent med og utvikle forståelse for profesjonelle kunst- og kulturuttrykk av alle slag. I Nord-Trøndelag er det i år 39 ulike produksjoner som turnerer rundt i fylket.

Bredt spekter

Rådgiver i Den kulturelle skolesekken i Nord-Trøndelag, Hilde Louise Fossvik, er fornøyd med produksjonene elever på alle grunnskolene i fylket får oppleve utover høsten og våren.

– Det er et veldig høyt kunstnerisk nivå. Styrken på høstens program er kvaliteten på de forskjellige oppsetningene. Alle oppsetningene har fokus på å kunne treffe bredt slik at det er lærerikt og spennende for alle aldre, sier hun.

Hun forteller at oppsetningene varierer i størrelse og i kunstnerisk uttrykk.

– Vi har i år et program med ulike uttrykk. Det er store oppsetninger og noen nydelige små, som Katta og Svinet. Utøveren Annika Udo brukte nesten ett år på å lage dukkene og bussen i dukkespillet.

Interaktivt

En endring DKS har fokusert på er ha varierte produksjoner, og ikke bare la elevene sitte passive under og etter oppsetningene.

– Det har blitt mer bredde. Det er ikke lenger en 40 minutters oppvisning der ungdommene sitter passivt og følger med. Det er innarbeidet en interaktivitet. For eksempel en 2–3 timers workshop etter oppvisning, forteller Fossvik.

Konserter skal også ha fått en ekstra bredde til seg og har et større fokus på presentasjonsform og dialog med elevene.

Tegneserier

En oppsetning som i høst skal turnere rundt i fylket er en introduksjon til kunsten å lage tegneserier. Ola Hegdal, en rutinert tegner opprinnelig fra Inderøy, skal lære unge om den delikate prosessen som går ned i en tegneserie.

– Jeg skal lære dem om hvordan man som tegneserieskaper går fram og bygger opp en historie og karakterer. Det blir også litt om tegneteknikk og fortellerteknikk. Det passer også bra at jeg skal rundt i Nord-Trøndelag, som er mitt hjemfylke, sier Hegdal.

Hegdal som har gitt ut flere tegneseriealbum sier det er artig å la elevene få prøve selv.

– Å engasjere elevene til å prøve selv er en naturlig ting å gjøre. Det er mer naturlig og interessant hvis du får teste det selv etter man har gjennomgått teorien.

Om elevene mener de ikke er flike nok til å tegne, mener Hegdal det ikke er mye som skal til.

– Det er ikke noe hokus-pokus å tegne, det er noe alle i utgangspunktet kan. Det ser ut som det vil bli morsomt å la elevene prøve selv.

Han håper elevene ikke er beskjedne og gir det et forsøk.

– Håper det er noen som vil prøve seg.

Stor arena

Hilde Louse Fossvik forklarer at den nasjonale satsingen har gjort Den kulturelle skolesekken til en av de største arenaene for kunstnere å eksponere seg på.

– Det er muligens den kulturarenaen som når flest mennesker, men som nødvendigvis ikke er den mest synlige. Vi har mer å lære på eksponering av oss selv. Det er jo gjerne en premiere hver dag.

Fossvik tror den store satsingen på kultur i skolene har gjort at elever ønsker å gå videre med noe lignende selv.

– Kreativitet er en etterspurt egenskap og har positive effekter i alle fag, sier Fossvik.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis