MDG foreslår prøvestans i to måneder uten vegsalting på et utvalg av veistrekninger i Nord Trøndelag.
      (Foto: Lars Lilleby Macedo)

MDG foreslår prøvestans i to måneder uten vegsalting på et utvalg av veistrekninger i Nord Trøndelag.Foto: Lars Lilleby Macedo

MDG vil prøve ut veg- strekninger uten vegsalt

Miljøpartiet de grønne vil droppe vegsalt på enkelte fylkeveger i en prøveperiode, for å se effekten.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

I en interpellasjon under fylkestinget tirsdag, stilte Miljøpartiet de grønnes Tommy Reinås fylkesrådet en rekke spørsmål knyttet til bruk av vegsalt på fylkesvegene.

Mindre vegsalt

Forrige vinter ble det brukt om lag 1.000 tonn vegsalt – 500 tonn mindre enn vinteren før. Reinås etterspør likevel flere tiltak for å redusere vegsaltingen.

– Det skjer en utvikling som er positiv, men vi må følge opp konsekvensene for drikkevann og innsjøer. Mindre vegsalting gjør bileierne «happy». Det gir bedre sikt gjennom frontruta, det er bedre for bilen, det er bra for miljøet og det er bra for vegdekket, sier Reinås.

Frode Revhaug (H), fylkesråd for samferdsel, redegjorde for hvordan dagens kontrakter med entreprenørene er bygd opp.  Oppgjørsformen for vinterdrift er todelt; en fastdel og en mengdebasert del.

Endrer kontraktene

Men for å stimulere til minst mulig bruk av salt, har de nye kontraktene gjort den mengdebaserte delen mindre gunstig. Videre er kontraktene innrettet slik at de stimulerer til bruk av saltløsning i stedet for bruk av befuktet salt. Dette gir en raskere virkning av saltingstiltak og mindre svinn til veggrøfter og sideterreng.

Etter svaret fra fylkesråd Frode Revhaug (H) fremmet følgende forslag: «MDG foreslår prøvestans i to måneder uten vegsalting på et utvalg av veistrekninger i Nord Trøndelag. Fylkesrådet legger planen og vurderer utvalget av vegstrekninger. Prøvestans av vegsalting skal skje vinteren 2016».

– Positive erfaringer i Sverige

Til Trønder-Avisa sier Reinås at en aktuell vegstrekning kan være fylkesveg 759 mellom Steinkjer og Verdal, som går forbi drikkevannet Leksdalsvatnet – forutsatt at denne vegen saltes i dag.

Reinås frykter ikke at mindre bruk av vegsalt skal redusere trafikksikkerheten.

– Erfaringene fra Nord-Sverige tilsier ikke det. Det handler om tydelig merking av at sjåførene kjører på «vinterveger». Vegsalt gir en falsk trygghet for trafikantene. Det er dessuten verdt å merke seg at det skjer flest dødsulykker på sommeren, sier Reinås.


Syns du det brukes for mye salt på vegene i fylket?
Du må velge et alternativ
 

Opp som sak onsdag

Anne Kolstad (SV) lot seg også engasjere i interpellasjonen fra MDG. Kolstad foreslår at fylkestinget utfaser bruk av vegsalt.

Som følge av at Reinås fremmet forslag etter tirsdagens interpellasjon, skal saken tas opp som sak i fylkestinget onsdag.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis