Bidrar med egne erfaringer: Ayla (16) fra Verdal har jobbet som rådgiver innenfor organisasjonen Forandringsfabrikken i to år. Den har til hensikt å forbedre offentlige omsorgssystemer som barnevern ved å bruke erfaringene til unge brukere av tjenestene. Hittil har organisasjonen vært forankret i Oslo, men utvider nå virksomheten og starter fylkeslag. Foto: Carl Martin Nordby

Bidrar med egne erfaringer: Ayla (16) fra Verdal har jobbet som rådgiver innenfor organisasjonen Forandringsfabrikken i to år. Den har til hensikt å forbedre offentlige omsorgssystemer som barnevern ved å bruke erfaringene til unge brukere av tjenestene. Hittil har organisasjonen vært forankret i Oslo, men utvider nå virksomheten og starter fylkeslag. Foto: Carl Martin Nordby

For Ayla (16) har barnevernet alltid vært en del av livet

Nå bruker hun egne erfaringer til å være med og starte opp en ungdomsgruppe i Nord-Trøndelag som skal gi råd til offentlige omsorgsapparat.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

16-åringen fra Verdal forteller at hun har brukt deler av barndommen på å være sint på barnevernet. Hun trodde de ønsket å ødelegge livet hennes. I de senere årene har hun imidlertid forstått at barnevernet hele tiden har forsøkt å gjøre sitt beste, selv om hun ikke alltid har følt at det har vært til det beste.

Kritiserte barnevernet

I 2014 introduserte de henne for Forandringsfabrikken – en ideell organisasjon der barn og unge i utsatte livssituasjoner deler egne opplevelser, gir råd og forsøker å påvirke offentlige etater som barnevern, kriminalomsorg, psykisk helsevern, rusomsorg og skole.

– Jeg har alltid kritisert barnevernet, så de tenkte at dette kanskje kunne være noe for meg, sier 16-åringen og ler.

Og det var noe for henne. Ayla forteller at det å komme inn i Forandringsfabrikken er noe av det beste som har hendt henne.

– Det å bruke egne erfaringer til noe verdifullt, føles godt.

Målet til organisasjonen er å forandre og forbedre de offentlige omsorgssystemene ut fra erfaringer til barn og unge. Grunntanken er at offentlige omsorgsapparat kan fungere enda bedre ved å lytte mer til mottakerne av tjenestene. Innad i organisasjonen kalles ungdommene «proffer» og bruker bare fornavn i jobbsammenheng.

– Det handler om at vi har kompetanse og er «proffer» på våre egne liv, sier Ayla.

Etablerer fylkesgruppe

Etter å ha vært med i to år, og blant annet reist rundt og holdt foredrag for lærere og ansatte innenfor barnevernet og ungdomspsykiatrien, skal 16-åringen nå være med å etablere en egen gruppe av «proffe» barn og unge i Nord-Trøndelag. Hittil har Forandringsfabrikken hovedsakelig jobbet ut fra sitt hovedkontor i Oslo, men utvider altså nå virksomheten sin og starter opp flere regionale nettverk. Hensikten er stadig den samme; at ungdommene gir tilbakemelding på hva som er bra og hva som kan bli bedre i møte med omsorgsapparatene.

Ayla sier at hun gleder seg til å dra i gang en fylkesgruppe.

– Vi trenger mer kunnskap fra barn og unge i hele Norge, og flere ungdommer bør få muligheten til å være med å delta som rådgivere. Voksne hjelper best ved å vite hvordan barn og unge selv tenker og ønsker å ha det.

Regine Nagelhus er ansatt i en prosjektstilling, har tittelen «proffvarmer» og skal fungere som en slags sekretær for ungdommene i fylket. Hun forteller at planen er månedlige treff der ungdommene diskuterer ulike temaer.

– Graden av involvering er opp til ungdommene selv. Det handler om å komme i kontakt med ungdom som ønsker å dele sin kunnskap, forklarer Nagelhus.

Vil gjøre en forskjell

For Ayla har møtet og involveringen i Forandringsfabrikken ført til at hun ønsker å utdanne seg innenfor et yrke der hun kan gjøre en forskjell i andres liv. I dag bor hun i Oslo, bidrar mye som «proff» og har startet på helse- og oppvekstlinja ved den videregående skolen.

– Det er meningsfullt å bidra til å gi andre en bedre hverdag. Møtet med barnevernet startet vondt, men det endte med et godt samarbeid.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis