Direktør Arnfinn Rokne er stolt over å vise virtual reality på Vitensenteret.
(Foto: Sølvi W. Normannsen, Universitetsavisa)

Direktør Arnfinn Rokne er stolt over å vise virtual reality på Vitensenteret. Foto: Sølvi W. Normannsen, Universitetsavisa

– Som å se film på nytt

Som en av fire byer i verden, vises Sir David Attenborough's Great Barrier Reef i virtual reality på Vitensenteret i Trondheim. Etter hvert vil filmen bli vist i Steinkjer også.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

London, Sydney, Dubai og Trondheim er de fire utvalgte byene som skal vise Sir David Attenborough's Great Barrier Reef i virtual reality (VR). Hver dag fra 10. juli til 21. august kan man se Sir David Attenborough utforske levende koraller, haier og fiskestimer i havet utenfor Australia. Med VR-briller som går 360-grader rundt kan man få et nytt innblikk i Great Barrier Reef.

– Vi er stolte over å vise en av de første profesjonelle produksjonene som er laget for formatet VR, sier Arnfinn Rokne, direktør ved Vitensenteret i Trondheim.

Ny datateknologi

Virtual reality, ofte kalt VR eller virtuell virkelighet på norsk, er en datateknologi som lar brukeren påvirke og bli påvirket av et dataskapt miljø som skal etterlikne en virkelighet ved hjelp av briller. Teknologien går stadig fremover, og det gjør at den virtuelle virkeligheten blir mer og mer realistisk.

– Det var mye snakk om VR-brillene da de først kom på markedet, men det har ennå ikke satt seg skikkelig i Norge. Nå har vi fått muligheten til å vise noe av det første skikkelige som er laget for formatet. Det blir på mange måter som å se film på nytt, sier Rokne til Trønder-Avisa.

Den nye teknologien er på full fart inn blant andre teknologiske duppedingser vi finner i hjemmet til folk, men ennå er det mange som ikke har kjennskap til VR.

– Om ett år har kanskje folk flest det hjemme i stuen, men før man kjøper det selv vil man som oftest oppleve og teste det ut. Det er kult at vi som vitensenter kan være tidlig ute med dette tilbudet, forteller Rokne.

Kommer til Steinkjer

Vitensenteret i Trondheim har også etablert et samarbeid med Nord universitet på Steinkjer.

– Filmen vil bli vist på Steinkjer også, men vi har ikke kommet fram til en dato ennå, forteller Rokne.

Vitensenteret i Trondheim har planlagt å bygge en 360-graders kino, der de vil vise VR-filmer og 3D-filmer.

– Attenborough-filmen er første steg mens vi venter på å få finansieringen i orden. Den visningen vi har nå viser at vi har løsninger på teknologi og format, avslutter Rokne.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis