Venstres Abid Raja mener partiet bør vurdere å tre inn i regjering. Meningsmålingene for Trine Skei Grandes parti er dyster lesning om dagen. Her fra et pressemøte i forbindelse med forberedelsene til landsmøtet i fjor. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)

Venstres Abid Raja mener partiet bør vurdere å tre inn i regjering. Meningsmålingene for Trine Skei Grandes parti er dyster lesning om dagen. Her fra et pressemøte i forbindelse med forberedelsene til landsmøtet i fjor. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Venstre faller – Raja vil i regjering

Venstre faller under sperregrensen på to meningsmålinger dagen før partiet samles til strategiseminar. Partiprofil Abid Raja mener Venstre bør vurdere å tre inn i regjeringen.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

I et internt notat som vil bli diskutert under det to dager lange partiseminaret på Soria Moria hotell i Oslo, argumenterer han for å søke regjeringsmakt nå.

Med tre eller fire statsråder vil Venstre få økt oppmerksomhet, større gjennomslag og stå sterkere foran valget, framholder Raja, som ikke vil kommentere innholdet i notatet overfor NTB.

– Notatet er kun et diskusjonsnotat og er verken et vedtatt dokument eller ment for offentligheten, sier han.

Under sperregrensen

Venstres svake form er en av grunnene til at Raja tenker høyt internt om partiets alternativer. I to landsdekkende meningsmålinger onsdag er Venstre under sperregrensen og de rødgrønne i flertall.

I InFacts januarmåling for VG er oppslutningen om Venstre på 3,2 prosent, ned 1,3 prosentpoeng siden forrige måling.

– Alle borgerlige velgere ser nå hvilken nøkkelposisjon Venstre har i norsk politikk: Når Venstre faller under sperregrensen, er det ikke lenger borgerlig flertall i Stortinget, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til VG.

I NRKs partibarometer får Venstre støtte fra 3,9 prosent av de spurte. 14 prosent av partiets velgere fra 2013 sier de nå ville stemt på Arbeiderpartiet.

En tredje måling onsdag, utført av InFact for Nordlys , gir Senterpartiet en oppslutning på 12,5 prosent i landets tre nordligste fylker. Særlig flokker tidligere Venstre-velgere seg om Senterpartiet i Nord-Norge.

Avviser

Ifølge Dagens Næringsliv er det flere stortingsrepresentanter i Venstre som åpner for regjeringsdeltakelse nå.

Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn vil ikke kommentere Rajas notat direkte, men sier til NTB at partiet må åpne opp for ulike vurderinger.

– Det viktigste er å sikre størst mulig innflytelse for Venstre, men jeg har ikke gjort meg opp en mening om hvor vi bør gå videre. Det er det vi skal diskutere framover, sier han.

Venstre-leder Trine Skei Grande er kjent med at krefter i Venstre ønsker å søke regjeringsmakt, men selv avviser hun det kategorisk overfor VG.

– Det er helt uaktuelt for meg å gå i regjering. Vi har ikke åpnet for dette. All erfaring i det siste tilsier at vi ikke er nærmere – snarere tvert imot, sier hun.

Statsminister Erna Solberg (H) er på sin side mer enn villig til å åpne dørene for Venstre, slik samarbeidsavtalen åpner for.

Nytenkning

Skulle Venstre velge å forbli utenfor regjeringen går det fram av Rajas notat at hans foretrukne alternativ er en regjering med Høyre, KrF og Venstre etter valget.

Men Raja lar det skinne igjennom at han ikke tror en slik regjering er særlig sannsynlig. Derfor bør partiet åpne opp for flere alternativer, som å vurdere et samarbeid med Arbeiderpartiet like gjerne som med Frp, mener han.

– Det er mange alternativer. Jeg kommer ikke til å si hva jeg vil konkludere med nå, sier Grande til Dagens Næringsliv.

Venstre-seminaret i Oslo er et intern arrangement for stortingsgruppen og sentralstyret. Til sjuende og sist er det landsmøtet i partiet senere i vår som avgjør hvordan Venstre skal nærme seg spørsmålet om regjeringssamarbeid. (©NTB)

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis