Utfordres om rovdyr: Statsminister Erna Solberg og klima- og miljøminister Vidar Helgesen må ansvarliggjøres for rovdyrpolitikken, mener Senterpartiet i Meråker. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Utfordres om rovdyr: Statsminister Erna Solberg og klima- og miljøminister Vidar Helgesen må ansvarliggjøres for rovdyrpolitikken, mener Senterpartiet i Meråker. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Ber Erna kjøpe rovdyrkvoter i Øst-Europa

Sp-lokallag spør statsministeren om Norge kan kjøpe rovdyrkvoter etter modell fra klimakvoter og fengselsplasser.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

Det har lenge brygget til rovdyrstrid i den nordtrønderske utkantbygda Meråker de siste årene.

Nå har Senterpartiets lokallag i bygda fått nok. I et brev de sender til statsminister Erna Solberg hvor de ber om tiltak.

– Distrikts-Norge har store utfordringer med gjeninnføringen av våre største rovdyr. I forrige århundre var forekomsten av bjørn og ulv minimal, som følge av naturlige uttak for å opprettholde livsgrunnlaget på bygdene, skriver lokallaget i brevet.

Vil kjøpe kvoter

Så lanserer lokallaget et forslag: Norge kjøper seg ut av problemet med å både opprettholde beitenæringen og rovdyrene.

– Det er en etablert praksis og kjensgjerning at Norge kjøper løsninger i utlandet. Når etikk og moral i disse tilfellene uten vesentlig motstand settes til side, kunne det være fristende å foreslå en liknende håndtering av rovdyrproblematikken.

De peker på kjøp av klimakvoter og fengselsplasser som eksempler.

– Vil statsministeren effektuere et ønske om at Norge kjøper rovdyrkvoter for bjørn og ulv i Øst-Europa fra og med 2018, spør lokallaget.

Ikke flere sesonger

Brevet er signert lokallagsleder Eline Lello og Anne Marken. De skriver det burde være unødvendig å påpeke at saken haster.

– Vi har ikke flere beitesesonger å gå på før store deler av lokalsamfunnet vårt rakner, skriver de.

Konfliktdempende

Marken sier til Trønder-Avisa at brevet er ment å ansvarliggjøre statsminister og regjering.

– De kommer hele tiden med at vi må tilpasse oss, og benytte "konfliktende tiltak". Det beste tiltaket er det vi ser for oss.

– Og det medfører å skyte dyr i Norge?

– Det betyr å ta ned stammene til nivået de var tidligere. Uansett vil vi i grenseområdene ha utfordringer med trekkdyr fra Sverige og Finland. Men hvis det blir store mengder bjørn og ulv i Norge tror vi ikke regjeringen vet hva de har sluppet løs.

Vil utrede

– Er det gjennomførbart å kjøpe kvoter?

- Det må Justisdepartementet utrede, men Norge kjøper jo klimakvoter i regnskogen, kvoter på fly og fengselsplasser i utlandet. Om det er etisk er en annen side av det, sier hun.

– Du snakker om ulv, men det er vel ikke mye ulv i Meråker?

– Nei, heldigvis. Hadde det vært det, hadde ingen drevet med rein eller sau. Vi har hatt besøk med jevne mellomrom, men først i sommer ble det dokumenter. Vi kan  ikke vente til det kommer et ulverevir i nærheten, da er halve Meråker nedlagt, sier Marken.

Frustrasjon

Stortingsrepresentant Marit Arnstad (Sp) har også fått brevet.

– Vi har ikke tatt stilling til et så konkret forslag, men jeg vil advare mot å spøke med det. Det kommer fra dypt alvor. De er veldig fortvilt i Meråker over hva som har skjedd sist beitesesong, og føler ikke at noen lytter til hva de har å si, aller minst Høyre, sier Arnstad.

Hun oppfatter brevet som et forsøk på å bli hørt.

– De har jo hatt to andre forsøk som kanskje er mer realistiske. Det ene er å ta ut flere rovdyr i beiteområdene i Meråker. Det andre er å kjøpe ut beiteretten. Ingen av de forslagene er regjeringen villig til å lytte til, sier Arnstad.

Stinn brakke da Sveen snakket om rovdyr

Snåsa Jeger- og Fiskerforbund og Halvor Sveen samlet mye folk på foredrag.

DEBATTINNLEGG:

Ulv i naturen?

Ulven har i seinare tid vori ein hyppig gjest i denne avisa , men særleg velsett har han ikkje vori, skriv Svein Vestrum i dette debattinnlegget.

Ut av Venstre i ulveprotest

I nærmere 45 år har Gunnar Thorsen fulgt Venstre gjennom tykt og tynt. Nå har han imidlertid fått nok, og melder seg ut i protest mot partiets ulvepolitikk.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis