22 år gamle Nina Bakås fra Lillehammer har studert informatikk i fire år ved Univesitetet i Oslo. Nå ønsker hun å fortsette med Digøk. - Kombinasjonen lederskap og teknologi er kjemperelevant. Uansett hvor du vil jobbe, blir teknologiforståelse viktig i framtida, mener hun. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)

22 år gamle Nina Bakås fra Lillehammer har studert informatikk i fire år ved Univesitetet i Oslo. Nå ønsker hun å fortsette med Digøk. - Kombinasjonen lederskap og teknologi er kjemperelevant. Uansett hvor du vil jobbe, blir teknologiforståelse viktig i framtida, mener hun. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Stor mangel på studieplasser i teknologifag

Ungdom vil studere teknologi, men må slåss om plassene.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

IKT Norge retter sterk kritikk mot regjeringen, og peker på behov for mange flere studieplasser.

Teknologifag er årets hit, viser årets søkertall i Samordna opptak. Antall søkere til informasjonsteknologi har økt med over 1.100 fra i fjor. Det er en økning på 30,7 prosent og den største økningen av alle utdanningsområdene.

Fornøyd minister

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er svært fornøyd med at ungdom vil studere faget.

– Vi trenger flere som ikke bare forstår seg på den digitale verden, men som også kan være med på å utvikle nye løsninger med teknologi som verktøy, sier han.

Administrerende direktør Heidi Arnesen Austlid i IKT Norge retter imidlertid sterk kritikk mot regjeringen, som hun regelrett mener har hindret ungdom i å studere det framtidsrettede faget.

– Det er jo altfor få studieplasser, sier hun og viser blant annet til at Universitetet i Oslos nye studieprogram Informatikk: Digital økonomi og ledelse (Digøk) har 19 søkere per studieplass.

– Næringen har i lang tid ropt om at de har et enormt kompetanseunderskudd. Hvis vi ikke klarer å imøtekomme behovet, klarer vi heller ikke å digitalisere Norge. Regjeringen må opprette langt flere studieplasser, understreker hun.

Sjekket behovet

IKT Norge sjekket for to år siden hva som var det kortsiktige behovet i næringen.

– Da var det 6.000 ubesatte stillinger, og siden har det økt. Jeg får daglig telefoner fra norske IT-selskaper som er desperate på jakt etter folk, forteller hun, og advarer mot outsourcing.

Håkon Haugli, som er sjef for Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, understreker også at det er altfor få IKT-studieplasser i Norge.

– Flere rapporter viser at vi styrer mot en kritisk mangel på IKT-kompetanse. Den massive søkingen til IKT-fag bør derfor være en marsjordre til å etablere enda flere studieplasser i disse fagene, sier han.

IT-framtid

En av dem som mener at teknologi er framtida, er 22 år gamle Nina Bakås fra Lillehammer. Hun har søkt det mest attraktive studiet i landet, nemlig Digøk ved UiO.

– Mitt valg skyldes at jeg tror samfunnet blir mye mer digitalisert og preget av teknologi i framtida. Informasjonsteknologi vil være veldig relevant uansett hva jeg måtte ønske å jobbe med, tror hun.

Bakås mener fagkominasjonen ledelse, økonomi og digitalisering er kjemperelevant, og noe arbeidslivet har lyst på.

Landbruksfag

Etter informasjonsteknologi er det landbruksfag og idrettsfag som har den største økningen i søkermassen med henholdsvis 20,1 og 13 prosent, viser tallene fra Samordna opptak.

Innen utdanningsfag er det en markant økning til 5-årig integrert lektorutdanning med 15,4 prosent, mens barnehagelærerutdanningen har fått 7,8 prosent flere søkere enn i fjor. På grunnskolelærerutdanningene er det nedgang både for 1.–7. og 5-10.-trinn. Høgskolen i Oslo og Akershus melder imidlertid om økning til 1.–7. trinn, mens grunnskolelærerutdanningene 5.–10. trinn har 16 prosent færre førstevalgsøkere sammenlignet med i fjor.

– Disse søkertallene viser at læreryrket er attraktivt. Samtidig skulle jeg ønske at vi hadde fått enda flere søkere til de nye lærerutdanningene for grunnskolen. Her trenger vi mange gode lærere i årene som kommer, sier Røe Isaksen.

Flere søknader

Totalt har 135.587 personer søkt seg til høyere grunnutdanning ved universitet og høyskoler gjennom Samordna opptak ved Nasjonalt senter for felles systemer og tjenester for forskning og studier (CERES). Det er nærmere 3 prosent flere enn i fjor.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis