På talerstolen: Verran-ordfører Anders Lindstrøm vil ha flere sammenslåinger i Kommune-Norge.

På talerstolen: Verran-ordfører Anders Lindstrøm vil ha flere sammenslåinger i Kommune-Norge.

Snakker varmt om reform etter lykkelig ekteskap

Verran-ordfører Anders Lindstrøm snakker varmt om kommunesammenslåing etter egen suksesshistorie fra Steinkjer-Verran.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

Lindstrøm snakket til Aps landsmøte fredag formiddag.

– Vi ser av en rekke målinger at kvaliteten på tilbudet folk mottar i landets kommuner varierer. Denne variasjonen er etter min mening for stor. En del av løsningen for å redusere forskjellene er å fortsette strukturarbeidet, sa han fra talerstolen.

Han mener landet trenger kommune som blant annet har økonomiske muskler, kan gi gode tjenester til alle, og har kapasitet og kompetanse til tidlig innsats.

Gode prosesser

Verran-ordføreren mener altså det er fornuftig å forsette med kommunesammenslåinger. Lindstrøm, som ble ordfører i 2015, har selv stått midt i en sammenslåingsprosess. Steinkjer og Verran blir nemlig én kommune fra 2020.

– Prosessene har vært basert på frivillighet, dialog, raushet og hvor hovedfokuset har vært å skape bedre tjenester for folket, uten krangling om kommunenavn, blomst eller rådhus. Vi er så ivrige at vi allerede etablerer en felles administrativ ledelse. Vi vil hente gevinster så fort som mulig som skal brukes til å gi folk enda bedre tjenester, sa han i sitt innlegg.

Vil ikke tvinge

Lindstrøm støtter imidlertid ikke at kommuner tvinges sammen. Han så til Ytre Namdal, hvor nordtrønderkommunene Nærøy, Vikna og Leka og nordlandskommunen Bindal skal tvinges sammen.

– De blå-blå bruker tvang for å slå sammen noen kommuner. De som er berørt kaller dette maktmisbruk, fordi regjeringen med støtte fra Venstre går lengre enn Stortingets vedtak om tvang for "inneklemte" kommuner. Tre kommuner Nord i Trøndelag tvangssammenslås. Ingen av dem er "inneklemt", og ingen står i veien for en frivillig sammenslåing, sier han.

Han mener en ny regjering må oppløse tvangssammenslåinger. Det har både Ap og Sp tidligere gått inn for.

– Hvis vi skal forvente at folk skal ha tillit til Arbeiderpartiet, må vi følge opp egne vedtak. Åpning for reversering av regjeringens tvangsvedtak er derfor riktig i alle tilfeller hvor tvang benyttes, og som ikke handler om "inneklemte" kommuner, sier han.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis