(Foto: Harald Sæterøy )

Foto: Harald Sæterøy

Mattilsynet advarer mot skjell fra Trondheimsfjorden

Ekstreme nivåer av PSP i prøver fra Beitstadfjorden.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

Det er Mattilsynet selv som melder om de bekymringsverdige analysene i en pressemelding fredag ettermidag.

Pressemeldingen sendes ut på bakgrunn av skjellprøver som ble tatt ved Rissa og Inderøy de siste ukene, og viser ekstremt høye nivåer av Paralytic Shellfish Toxin (PSP).

– Resultatene viser at PSP-nivået har økt betraktelig, og ligger nå på minst 50 ganger høyere enn faregrensen. Det vil si at kun ubetydelige mengder skjell kan være livstruende, skriver Mattilsynet i pressemeldingen.

Blåskjell største kilde

Skjell, og særlig blåskjell, har vært kjent som den viktigste kilden for PSP-forgiftninger, ifølge Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Fenomenet har vært kjent siden 1700-tallet, mens dets årsak ikke var kjent før i 1920-30 årene, da man fant sammenhengen mellom forgiftninger ved konsum av skjell og lokale opphopninger av alger fra slekten Alexandrium.

Det var særlig deler av Vestlandet og Trøndelagsfylkene som var hjemsøkt av PSP-toksin produserende Alexandrium-alger i 1990-årene, men i de senere årene har de vært påvist langs hele kysten, og ofte i høyest mengde  i Nord-Norge.

Prikker i fingre og tær

– Symptomer på en PSP-forgiftning observeres etter om lag 30 minutter. De første symptomer er nummenhet i lepper og i munnen grunnet lokal absorpsjon av PSP-toksiner.

Disse følelsene sprer seg til ansiktet og nakken. Ofte oppleves prikkende følelse i fingre og tær, samt hodepine og svimmelhet, skriver Mattilsynet, og forteller at symptomene kan fortsetter med nedsatt motorisk evne.

Under alvorlige forgiftninger opptrer muskulære lammelser, som kan føre til ventilasjonsproblemer.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis