Siste dag før ferien ble annerledes for Mikael

I går skulle Mikael Lindal starte ferie. I stedet går han og 31 andre ut i arbeidsledighet når Fosdalen Industrier nå legger ned.

Blir boende: – Forloveden jobber her i Malm, så i starten vil vi nok ha is i magen og bli her inntil videre. Vi venter litt og ser hva som skjer, men jeg akter å starte jobbleting umiddelbart etter arbeidstid i dag, sa sveiser og platearbeider og tillitsvalgt, Mikael Lindal som fredag 14. juli 2017 gikk ut av porten ved Fosdalen Industrier for siste gang.Foto: Johan Arnt Nesgård

Heldigvis har LO en avtale med banken om at de utbetaler feriepenger på forskudd.

Mikael Lidal (28), arbeidsledig etter opphøret ved Fosdalen Industrier i Malm

Snudde alle steiner: – Vi snudde virkelig alle steiner, men torsdag måtte vi bare innse alvoret og ta ansvaret, sier Kjell Haugan, medeier og styreleder i Fosdalen Industrier.Foto: Johan Arnt Nesgård

Rydde bordet: – Det var ingen veg utenom. Nå må vi få ryddet bordet og gjøre det beste ut av det, sier direktør Nils Møllersen.Foto: Johan Arnt Nesgård

Nyheter

MALM: Det siste halvåret har Mikael og de øvrige 31 ansatte ved Fosdalen Industrier donert ett kvarter av hver arbeidsdag til gratis jobbing for bedriften. Det hjalp bare ikke.

– Vi jobbet frivillig gratis for å bidra til å få ned de faste kostnadene i selskapet. Dette var vår dugnad for å prøve å berge arbeidsplassene våre, sier hovedtillitsvalgt Mikael Lindal (28) i Fosdalen Industrier til Trønder-Avisa.

– Snudd alle steiner

Det er fredag og dagen etter at den tre år lange nedgangsbølgen i olje- og gassektoren og det medfølgende krakket i offshorebransjen tvang styreleder og eier Kjell Haugan til å kjøre den halvtimes lange bilturen fra Tjuin industriområde i Malm til skifteretten i Steinkjer.

– Vi har jobbet intenst sammen med banken, kommunen som huseier, ledelsen og de ansatte i bedriften. Vi forsøkte å få på plass finansiering for å få i gang ny drift, men det gikk ikke. Vi snudde virkelig alle steiner, men torsdag måtte vi bare innse alvoret og ta ansvaret, sier Haugan, mens han tar et blikk utover den tomme og helt stille verkstedhallen.

Skyter av ledelsen

I administrasjonsdelen av bedriften kommer hovedtillitsvalgt Lindal ut i gangen fra et allmøte. Han gir ledelsen skryt for åpen kommunikasjon og informasjon helt siden konturene fikk det til å butte imot.

– Vi er blitt varslet hele veien om tingenes tilstand. Ingen har sluttet på grunn av de dystre utsiktene. Vi ansatte er glade i arbeidsplassen og har stått oss sterkere sammen, sier den unge familiefaren som opprinnelig er fra Steinkjer. Mandag fyller han 29.

I allmøtet som Lindal kom ut fra orienterte NAV og SpareBank1 SMN arbeiderne om hva hver enkelt må gjøre for å melde seg arbeidsledige og gjøre seg berettiget dagpenger i en ledighetsperiode.

– Lønn og feriepenger som vi har opptjent, skal vi få utbetalt av Lønnsgarantifondet. Det kan visst ta litt tid, så heldigvis har LO en avtale med banken om at den utbetaler feriepenger på forskudd, sier Lindal som er veldig glad for at Opplæringskontoret bistår med å forsøke å få omplassert bedriftens to lærlinger til annen bedrift. Han poengterer også at arbeiderne på gulvet berømmer innsatsen til Kjell Haugan gjennom prosessen.

– Vi ønsker ham lykke til videre, sier han.

Vil bo i Malm

Lindal er opprinnelig fra Steinkjer, men har bosatt seg sammen med sin forlovede og deres to barn på tre og fem år i egen bolig i Malm. Her trives familien og Lindal har ingen umiddelbare planer om å flytte som følge av stansen ved Fosdalen Industrier.

– Hva tenker du nå om vegen videre for deg og familien?

– Vanskelig å si hva vi kommer til å gjøre. Forloveden jobber her i Malm, så i starten vil vi nok ha is i magen og bli her inntil videre. Vi venter litt og ser hva som skjer, men jeg akter å starte jobbleting umiddelbart etter arbeidstid i dag. Likevel er jo håpet at det skal bli ny virksomhet her i verkstedet, sier Lindal.

– Det beste ut av det

I andre etasje i administrasjonsbygget sitter administrerende direktør Nils Møllersen. Han ble ansatt som bedriftens leder så sent som etter siste årsskifte, men bedyrer at han da var klar over at han entret en skute som fløt tungt.

– Det er beklagelig det som skjer, men det var ingen veg utenom. Nå må vi få ryddet bordet og gjøre det beste ut av det, sier han og legger ikke skjul på at han er optimistisk når det gjelder mulighetene til ny drift:

– Her er det allerede full gass for å sjekke muligheter for ny drift. Vi har en del ideer og tanker om egen produksjon eller å satse på noe sammen med samarbeidspartnere. Vi er i gang med å se på ting som vi vil sjekke ut nærmere, sier Møllersen.

– Må skrives inn i boka

I sin bolig i Olavegen, på andre siden av Malm sentrum for Fosdalen Industrier, sitter nestor og lokalhistoriker Kolbjørn Almlid og blar i manuset til sitt tredje bind i bokserien har skriver om Verran kommunes historie. Manuset er egentlig ferdig, men nå må han likevel inn og skrive på noen setninger om den ferske konkursen i bygda.

– Fosdalen Industrier er et ektefødt barn av Fosdalens Bergverks-Aktieselskab fra 1906. Bergverket har en fremtredende plass i kommunens historie. Konkursen er derfor såpass viktig historisk for Verran at den må få plass i boka, sier nestoren som trolig kan Verran-historien bedre enn de fleste.

Ifølge Almlid ble gruveverkstedet skilt ut som datterbedrift fra Fosdalens Bergverks-Aktieselskab i 1987. To år etterpå gikk bergverket konkurs. Etter konkursen sto gruveverkstedet opp som egen bedrift og satset på broproduksjon og leveranser til offshoreindustrien.

– Det var tøffe tak, og det gikk både opp og ned. Den siste smellen kom nå, men det var problematisk også for to-tre år siden. Da kjøpe Verran kommune verkstedbygget fra Fosdalen Industrier, som på sin side leide lokalene tilbake, sier historieskriver Almlid.

Søsterselskap uberørt

Kjell Haugan vil konsentrere seg om de andre selskapene han driver, bemanningsselskapene Fosdalen AS og Accurate Care AS. Disse er ikke berørt av konkursen i Fosdalen Industrier.

Advokat Terje Aas i Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig Trondheim AS ble oppnevnt av Inntrøndelag tingrett som bostyrer fredag. Han har ikke rukket å sette seg inn i verdier og krav mot konkursboet.

Aas bekrefter at Lønnsgarantifondet dekker de ansattes utestående lønn og feriepenger.