Utgravingene av Klemenskirken i Trondheim pågår for fullt. I stolpehullet står Reidar Øiangen og måler, mens Michael A. James tar prøve fra et gulvlag.
(Foto: Anna K. Wändahl, NIKU/ NTB scanpix)

Utgravingene av Klemenskirken i Trondheim pågår for fullt. I stolpehullet står Reidar Øiangen og måler, mens Michael A. James tar prøve fra et gulvlag. Foto: Anna K. Wändahl, NIKU/ NTB scanpix

Seks millioner ekstra til utgravinger

Etter at det er gjort en rekke nye funn, bevilger Riksantikvaren 6 millioner kroner ekstra til utgravingen av Klemenskirken i Trondheim.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

Adresseavisen skriver at riksantikvar Jørn Holme kom med nyheten da han besøkte utgravingene fredag.

– Det er fjerde gang jeg er her og blir orientert om nye interessante funn. Det åpner seg ny trondheimshistorie hver gang, sier Holme.

Fire kirker

Det var høsten 2016 arkeologer fant det som trolig var restene av Klemenskirken til Olav den hellige i Trondheim. Den arkeologiske utgravingen startet igjen tidligere i år og pågår for fullt i sommer.

Arkeologene har så langt avdekket fire kirker under hverandre i utgravningsområdet i Søndre gate, der den yngste kirken er kalt kirke 1 og den eldste kirke 4. I kirke 4 har arkeologene funnet en svært godt bevart stolpe som er datert til 1009. Kirke 4 ligger på et ganske tynt jordlag, og under begynner arkeologene nå å få fram rester av enda en trebygning. Foreløpig er det ikke klart om det også er et kirkebygg.

Forlenger sesongen

– For meg har historien endret seg hver gang jeg har vært her. Jeg har tidligere sagt at utgravingene skulle avsluttes i sommer. Men de siste funnene gjør at vi forlenger utgravingssesongen til begynnelsen av oktober, og i den forbindelse bevilges 6 millioner kroner ekstra, sier riksantikvaren til Adresseavisen.

Utgravingene er finansiert av Riksantikvaren og utføres av arkeologer fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU). Funn fra den arkeologiske utgravingen skal presenteres i et besøkssenter i underetasjen på næringsbygget som skal stå på tomten.

Stadig nye funn under utgraving av Klemenskirken i Trondheim

En stolpe fra den hittil eldste delen av Klemenskirken i Trondheim har nå blitt datert til rundt år 1009.

Arkeologer har trolig funnet to kirker fra 1000-tallet i Trondheim

Arkeologer har funnet to kirker under Klemenskirken i Trondheim, etter hva NRK erfarer. Kirkene stammer trolig fra 1000-tallet.

Vil grave opp gulvet i Nidarosdomen

Nidaros domkirkes restaureringsarbeider håper å få tilatelse til å grave opp gulvet i katedralen for å finne hellig Olavs grav.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis