Christen Sveaas (t.v.) og konsernsjef Lars P. S. Sperre (t.h.) før den ekstraordinære generalforsamlingen i Norske Skog.
(Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix)

Christen Sveaas (t.v.) og konsernsjef Lars P. S. Sperre (t.h.) før den ekstraordinære generalforsamlingen i Norske Skog. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix

Sveaas: – Villig til å gjøre en innsats for å redde Norske Skog

Investor Christen Sveaas sier at han er villig til å gjøre en innsats for å redde konkurstruede Norske Skog. Han er innstilt som ny styreleder i selskapet.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

Sveaas var torsdag på plass på den ekstraordinære generalforsamlingen i Norske Skog, hvor aksjonærene skal ta stilling til et forslag om nytt styre. Han er selv foreslått som styreleder av nominasjonskomiteen.

I det siste har Sveaas kjøpt seg opp i det gjeldstyngede selskapet og er nå største aksjonær.

– Det var en stor aksjepost til salgs, og selv om vi vet at selskapet er på konkursens rand, eller det står tøft til, var vi villig til å gjøre en innsats for å om det var mulig å redde dette selskapet, sier Christen Sveaas til E24.

Opprinnelig skulle aksjonærene bli presentert for en ny redningsplan for selskapet på generalforsamlingen, men dagen før varslet selskapet at planen er utsatt fordi et nytt styre skal tiltre.

Jon-Aksel Torgersen, som er foreslått som styremedlem, vil ikke anslå om det er snakk om uker eller måneder før planen er klar.

– Nei, jeg tror ikke man skal legge noen tidsplaner på det, man har en løpende drift som er tilfredsstillende og god, så jeg tror man har litt armslag, sier han til NTB.

Innstiller Sveaas

Årsaken til den nyeste utsettelsen er at det gamle styret vil gi det nye styret tid til å sette seg inn i saken, skriver selskapet i en børsmelding.

– Styret og ledelsen i Norske Skog har jobbet intenst med å forberede et revidert refinansieringsforslag med støtte fra de pantsikrede obligasjonslångiverne og eierne av kredittfasiliteten. Selv om både selskapet og disse långiverne fortsatt er forpliktet til videre fremdrift, ser vi det som naturlig at det nye styret gis anledning til å gjennomgå refinansieringstransaksjonen før offentliggjøring, sier konsernsjef Lars Sperre i Norske Skog i børsmeldingen.

Nominasjonskomiteen i selskapet la onsdag ettermiddag fram sitt forslag til nytt styre, som skal velges under generalforsamlingen.

Sveaas-selskapet Kistefos har den siste tida kjøpt seg stort opp i Norske Skog og er nå den største enkeltaksjonæren. Sveaas eier nå nær 13 prosent av selskapet, ifølge Dagens Næringsliv.

Nominasjonskomiteen foreslår gjenvalg av Eilif Due som styremedlem, samt tre nye: Ragnhild Marta Wiborg, Jon-Aksel Torgersen og Annette Beate Waknitz Malm Justad.

– Brutal maktkamp

Det gjeldstyngede selskapet har flere ganger utsatt fristene for å komme til enighet i det som fremstår som svært krevende forhandlinger med kreditorene.

Styreleder Henrik August Christensen uttalte til DN i begynnelsen av august at det pågår en brutal maktkamp aksjonærer og kreditorer imellom i Norske Skog, og kalte det «kapitalisme på sitt mest brutale».

Det er fortsatt høyst usikkert om aktørene er villig til å gå langt nok for å redde selskapet fra konkurs.

Selskapet har 2.005 ansatte, hvorav 940 i Norge. Selskapets virksomhet i Norge er nå produksjon av magasinpapir ved Saugbrugs i Halden og avispapirvirksomhet i Skogn.

Selskapets problemer startet med de omfattende oppkjøpene av papirprodusenter i utlandet på slutten av 1990-tallet, kort tid før den globale overproduksjonen av avispapir førte til en generell ubalanse for hele bransjen. Selskapets gjeld er nå oppe i 6,6 milliarder kroner, viste kvartalsresultatet som ble lagt fram onsdag.

Kvartalsresultat

Kvartalsresultatet som ble lagt fram onsdag, viser at Norske Skog hadde en omsetning på 2,85 milliarder kroner, mot 2,89 milliarder i samme kvartal i fjor.

Underskuddet ble 543 millioner kroner før skatt i andre kvartal.

I løpet av kvartalet økte den rentebærende gjelden i selskapet med 200 millioner kroner, til 6,6 milliarder kroner.

Gjeldsforhandlingene mellom aksjonærer og kreditorer i Norske Skog handler til sjuende og sist om eierstrukturen. De største kreditorene har lagt på bordet et forslag som innebærer at de vil eie tre firedeler av selskapet, mens andelen til de øvrige aksjonærene reduseres til 5 prosent.

Kampen om Norske Skog:

Utsetter nytt forslag

Norske Skog utsetter offentliggjøringen av refinanseringsforslaget. Vil gi det nye styret tid til å diskutere det først.

Kampen om Norske Skog:

Sveaas foreslås som styreleder

Den nye storeieren Christen Sveaas foreslås som ny styreleder. Eilif Due er den eneste som foreslår gjenvalgt.

Underskudd på en halv milliard i Norske Skog

Norske Skog hadde et underskudd før skatt på 543 millioner kroner i andre kvartal. Torsdag møter aksjonærene i selskapet til ekstraordinær generalforsamling.

Skjebnedager for Norske Skog:

Venter i spenning

Kvartalsresultat i morgen, generalforsamling torsdag.

Norske Skogs gjeldsfrist utsatt i fem dager

Fristen for Norske Skog for å komme til enighet med kreditorene er utsatt til 23. august, opplyser selskapet i en børsmelding fredag kveld.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis