Redusert: Høyere kraftpriser, negative valutasvingninger og salg i Asia til lavere pris gjør at Norske Skog nedjusterer anslaget for driftsoverskudd for 2017 med 100 millioner kroner eller 12,5 prosent. (Foto: Johan Arnt Nesgård)

Redusert: Høyere kraftpriser, negative valutasvingninger og salg i Asia til lavere pris gjør at Norske Skog nedjusterer anslaget for driftsoverskudd for 2017 med 100 millioner kroner eller 12,5 prosent. Foto: Johan Arnt Nesgård

Norske Skog tjener mindre penger

Nedjusterer driftsoverskuddet i år med 100 millioner kroner.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

Det gjeldstyngede konsernet bekrefter nå at de får et midlertidig likviditetslån på 149 millioner kroner fra de som har lånt ut 290 millioner euro til Norske Skog. Det er et lån som forfaller i 2019, men som Norske Skog ikke har mulighet til å innfri.

– Vi er fornøyd med at långiverne er villige til å støtte driften vår med 16 millioner euro i likviditetslån. Sammen med inntektene fra fabrikkene vil det sikre drifta vår mens vi forhandler fram en ny gjeldsløsning. Vi vil nå konsentrere oss om å få til en langsiktig bærekraftig gjeldsløsning for konsernet, sier konsernsjef Lars P.S. Sperre i Norske Skog i en pressemelding.

Lavere driftsresultat

Samtidig melder konsernet at de nedjusterer progonosen på driftsoverskudd i år til 700 millioner kroner. Årsaken er negative valutasvingninger, høyere energikostnader og lavere pris på papir i det asiatiske markedet der Norske Skog nå selger mer papir.

Valutaendringene alene utgjør så mye som 50 millioner kroner i lavere driftsresultat.

Da konsernet la fram sin halvårsrapport 23. august ble driftsresultatet for 2017 anslått til å bli 800 millioner kroner. Det var også en nedjustering fra tidligere anslag og konsernet brukte samme begrunnelse som de gjør nå for å nedjustere driftsresultatet.

I midten av juli skrev konsernet at de antok at brutto driftsresultat ville bli 947 millioner kroner for hele 2017.

Må tjene penger

Det er viktig for Norske Skog å ha et høyt driftsresultat fordi det er det som sikrer fortsatt drift i konsernet. Alle er enige om at det er mulig å drive fabrikkene videre hvis man får redusert gjelda. I dag er det ikke mulig får Norske Skog å utvikle fabrikkene fordi de bruker alt overskudd til å betale ned gjeld. Norske Skog har allerede misligholdt et låneforhold og er tydelige på at de ikke klarer å betale tilbake de 6,6 milliardene de har i lån.

Sveaas: – Villig til å gjøre en innsats for å redde Norske Skog

Investor Christen Sveaas sier at han er villig til å gjøre en innsats for å redde konkurstruede Norske Skog. Han er innstilt som ny styreleder i selskapet.

Kampen om Norske Skog:

Utsetter nytt forslag

Norske Skog utsetter offentliggjøringen av refinanseringsforslaget. Vil gi det nye styret tid til å diskutere det først.

Underskudd på en halv milliard i Norske Skog

Norske Skog hadde et underskudd før skatt på 543 millioner kroner i andre kvartal. Torsdag møter aksjonærene i selskapet til ekstraordinær generalforsamling.

Inviterer Norske Skog til møte

Politisk ledelse i Klima- og miljødepartementet vil drøfte hvordan selskapet kan utnytte aske fra biobrenselanlegg.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis