– Det første man må gjøre, er å sjekke om vilkårene i billetten åpner for endringer i bestillingen eller for å få pengene tilbake, sier kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Ann Hege Skogli.
(Foto: Svein Helge Falstad)

– Det første man må gjøre, er å sjekke om vilkårene i billetten åpner for endringer i bestillingen eller for å få pengene tilbake, sier kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Ann Hege Skogli. Foto: Svein Helge Falstad

Alt ikke tapt selv om det blir SAS-streik

Streik i et flyselskap er en ekstraordinær begivenhet som ikke utløser de store erstatningene EU-reglene åpner for. Men alt er ikke tapt for det.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

Meklingen i SAS ble mandag morgen brutt, og pilotene har tatt ut alle norske flygere i streik fra torsdag. Om en løsning ikke blir funnet innen det, betyr det at store deler av SAS' avganger blir kansellert.

– Det første man må gjøre, er å sjekke om vilkårene i billetten åpner for endringer i bestillingen eller for å få pengene tilbake, sier kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Ann Hege Skogli.

Det gjør det når det gjelder fullprisbilletter. men ikke de billigste billettene som ikke kan endres eller refunderes.

– Man betaler jo ekstra for fleksibiliteten, sier hun til NTB.

– Men når streiken først er et faktum og flyet er kansellert, har passasjeren rett til både ombooking og eventuell refundering. Da må du ta kontakt med SAS, sier hun.

Annen reisemåte

SAS skal da finne annen reisemåte for passasjeren, enten med et samarbeidende flyselskap, eller med buss eller tog, og det skal flyselskapet dekke.

Men velger du å kjøpe ny og dyrere billett i et annet selskap, for eksempel fordi du må fort fram, må man betale selv.

Om en heller velger å droppe turen, skal man få igjen pengene for den delen av billetten som ikke er brukt, tilbake, inkludert skatter og avgifter som er betalt.

Men det må være klart at flyselskapet ikke har noe ansvar for å dekke hotell eller leiebil som er betalt på forhånd, og som ikke blir brukt.

Skogli sier at man også bør sjekke reiseforsikringen og forsikringen som eventuelt er knyttet til kredittkortet man brukte til kjøp av billetten.

Ekstraordinær omstendighet

I utgangspunktet åpner ikke streik for de store erstatningene EU har fastsatt når flyavganger kanselleres eller blir forsinket av årsaker flyselskapet burde ha kontroll over, som mannskapsmangel eller tekniske problemer.

Streik, på samme måte som dårlig vær, regnes for å være en ekstraordinær omstendighet som flyselskap ikke har kontroll over.

Flyselskapene forventes likevel å prøve å hjelpe passasjerer som blir rammet, og Forbrukerrådets råd er å ta kontakt med SAS så raskt som mulig.

Rett til matbit

Om man blir sittende fast på bestemmelsesstedet etter å ha reist ut før det ble streik, skal flyselskapet sørge for hjemreisen.

Drøyer det, eller er det umulig med ombooking, skal de betale for hotell og forpleining inntil tilbakereisen kan finne sted.

Uansett har man ifølge Skogli rett til mat og drikke og eventuelt tak over hodet ved forsinkelser, uansett årsak, for eksempel om man blir ombooket til en senere avgang på grunn av streiken.

Dette gjelder etter to timer for korte reiser, og etter tre til fem timer for lengre reiser.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis