Sigbjørn Aanes, Erna Solberg og datteren Ingrid Solberg Finnes ser på Høyres første prognoser i en suite på SAS-hotellet mandag kveld.
(Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen/Høyre/NTB scanpix)

Sigbjørn Aanes, Erna Solberg og datteren Ingrid Solberg Finnes ser på Høyres første prognoser i en suite på SAS-hotellet mandag kveld. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen/Høyre/NTB scanpix

Ny triumf for Erna Solberg, men trøbbel i vente

Statsminister Erna Solbergs sikret gjenvalg og skriver seg inn i Høyres partihistorie med gullskrift. Men nå venter vanskelige samtaler på borgerlig side.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

– Vi har fått støtte til fire nye år fordi vi har levert resultater på det vi lovet, sa Høyre-leder Erna Solberg da hun talte til partiets valgvake like over midnatt.

Det betyr at Kåre Willoch ikke lenger er alene etter krigen om å bli gjenvalgt som statsminister fra Høyre – nå har også Solberg klart det.

Men valgseieren har en bismak for Solberg: Hun er nå avhengig av støtte fra både Venstre og KrF for å få flertall i Stortinget. Og ingen av de to sentrumspartiene ønsker at Fremskrittspartiet skal fortsette i regjering.

Solberg varsler at de fire borgerlige partiene skal ha samtaler om videre samarbeid.

– Vår regjering har hele tiden jobbet ut fra et utgangspunkt om at vi skal forvalte fire partier og deres velgere. Det er min ambisjon også fremover, sa Solberg i partilederdebatten på Stortinget ved 1-tiden natt til tirsdag.

Da 95 prosent av stemmene var talt opp, viste mandatfordelingen at de fire borgerlige får 89 mandater på Stortinget, mens de rødgrønne totalt får 79 mandater, mens MDG får ett mandat.

Venstre og KrF

Dermed vil søkelyset på nytt bli rettet mot Venstre og KrF. Begge de to partiene gikk klart tilbake i valget, men sørget altså totalt sett for et borgerlig flertall.

KrF-leder Knut Arild Hareide understreket i partilederdebatten nok en gang at han foretrekker en sentrum-høyre-regjering, og at KrF ikke har noen planer om å være et «støtteparti» for regjeringen.

– Erna Solberg har invitert de partiene som har pekt på henne, til samtaler om den type spørsmål, uten at jeg skal prosedere rundt de samtalene. Vi ønsker en sentrum-høyre-regjering, så få vi se hva som skjer, sa han.

Også Venstre-leder Trine Skei Grande ønsker seg en «blågrønn regjering».

KrF og Venstre ser ut til å få åtte mandater hver på Stortinget.

Frp-leder Siv Jensen nøyde seg med å slå fast at de fire partiene først skal summe seg litt, så snakke sammen og finne gode løsninger for de fire partiene.

– Vi har vist velgerne at vi kan styre godt, sier hun.

Katastrofevalg for Ap

For Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre ble valget en gedigen nedtur. De øvrige rødgrønne partiene gjorde svært gode valg, men Aps kollaps førte til at det ikke ble regjeringsskifte.

– Vi lyktes ikke. Dette valget er en stor skuffelse for Arbeiderpartiet, erklærte Støre da han talte til partiets valgvake.

Spørsmål ble stilt om hans posisjon, men Støre avviste flere ganger i løpet av valgnatten bestemt at han vil trekke seg som partileder.

Ap ser ut til å få 27,4 prosent av stemmene – det nest dårligste resultatet på over 90 år. Resultatet karakteriseres som «et sensasjonelt dårlig valg» av statsviter Svein Erik Tuastad.

Valgvinner Sp 

Senterpartiet ser ut til å bli valgets store vinner og nær doble sin stortingsgruppe. Partiet ligger an til å få en fremgang på nesten 5 prosentpoeng og 18 mandater.

Også SV går mot et svært godt valg. Partiet ser ut til å gå klart fram og ende på 6 prosent.

Men alt tyder altså på at de to partiene ikke får betydelig mer innflytelse over politikken i Stortinget enn de har i dag – med mindre KrF eller Venstre vender Høyre og Frp ryggen.

Verken Rødt eller Miljøpartiet De Grønne klarte å komme seg over sperregrensen og får inn én representant hver, nemlig Bjørnar Moxnes fra Rødt og Une Bastholm fra MDG. Det betyr at MDG-frontfigur Rasmus Hansson ryker ut av Stortinget.

Hareide: Vi blir ikke støtteparti for regjering med Frp

KrF-leder Knut Arild Hareide garanterer ikke støtte til en ny borgerlig regjering. – Vi ønsker en sentrumhøyre-regjering, så får vi se hva som skjer, sier han.

Lysbakken: En stor seier

Dette valget er en stor seier for oss, og regjeringen er svekket, sa SV-leder Audun Lysbakken i partilederrunden fra Stortingets vandrehall natt til tirsdag.

Skei Grande: Nå skal vi snakke sammen

Venstre-leder Trine Skei Grande forbereder seg til firepartisamtaler og sier hennes parti de neste fire årene må jobbe for gjennomslag for sine saker.

Fakta

Høyres oppslutning i Nord-Trøndelag:

 

 

 • 2015 (fylkestinget): 10,2 prosent.
 • 2013 (Stortinget): 14,5 prosent.
 • 2011 (fylkestinget): 12,6 prosent.
 • 2009 (Stortinget): 8,9 prosent.
 • 2007 (fylkestinget): 8,0 prosent.
 • 2005 (Stortinget): 6,9 prosent.
 • 2003 (fylkestinget): 7,7 prosent.
 • 2001 (Stortinget): 10,3 prosent.
 • 1999 (fylkestinget): 9,5 prosent.
 • 1997 (Stortinget): 6,8 prosent.
 • 1995 (fylkestinget): 8,5 prosent.
 • 1993 (Stortinget): 8,1 prosent.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis