Lege og professor Per Fugelli er død. Her på scenen under Oslo bokfestival 2014. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)

Lege og professor Per Fugelli er død. Her på scenen under Oslo bokfestival 2014. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Per Fugelli er død

En frisk stemme har stilnet. Per Fugelli måtte til slutt gi tapt for kreften. Han ble 73 år gammel.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

Debattanten, forfatteren og professoren i sosialmedisin var åpen om sin mangeårige kamp mot sykdommen. Han fikk kreftbeskjeden i 2009, og i februar 2016 fortalte han at han ikke hadde lenge igjen å leve.

–Nå kommer siste dans, jeg har fått påvist mange kreftsvulster i begge lungene og jeg har blitt enig med legene om at vi gjør ingenting. Ingen cellegift eller operasjon, jeg skifter målestokk og tenker at nå handler det om å gjøre siste delen av livet mitt så godt som mulig sammen med de jeg er glad i, sa Fugelli til TV 2.

I en kronikk i Aftenposten i august 2017 uttrykte han ydmykhet og takknemlighet og slo fast at Norge er verdens beste land å leve i.

– Norge er også verdens beste land å dø i. Hvorfor? Av to grunner: Livet og etterlivet. Å bli født til liv i Norge, er å vinne i historiens og geografiens lotteri. Å dø er mindre ille når du har levd godt i et fredelig og rettferdig samfunn. Når du skal dø, er du opptatt av etterlivet – til dem du er glad i. Det er lettere å dø, når du vet at kjæresten din, ungene dine og barnebarna skal leve videre i Velferdsstaten Norge, skrev Fugelli.

Skarp debattant

Selv om det først var i de siste årene av sitt liv at han virkelig ble allemannseie, var Fugelli en aktiv samfunnsdebattant i årtier. Han var blant annet en av de argeste motstandere av røykeloven. Akkurat det angret han på i ettertid:

–Den angrer jeg på. Den var ubetenksom. Sånn er det vel med oss alle at vi opp gjennom et liv i god mening inntar et standpunkt vi innser etterpå var feil, sa Fugelli til P4 i 2014. Men han mente samtidig at røykerne ikke måtte herses med eller plasseres i skammekroken.

Mannen med den karakteristiske tversoversløyfen var glad i en skarp debatt.

–Jeg har alltid vært jævla glad i rabalder......Skarp debatt er atskillig sunnere enn denne lunkne rabarbrasuppa med sukker på som vi får servert hele tida. Den luller oss bare inn i likegyldig halvsøvn, sa han i et intervju med Dagbladet.

Den samfunnsengasjerte professoren var bekymret for norsk asylpolitikk og for at Frp kom i regjering. Han mente at Frp skaper et kronisk negativt bilde av dem som får opphold i Norge, og ødelegger alle muligheter for god integrering.

Fritt ords pris

I 2013 fikk han Fritt ord-prisen for å «ha gitt en stemme til de kreftsyke». Juryen la vekt på at han med klokskap og raushet hadde rettet oppmerksomheten mot vår frykt for å snakke om døden og fortrengningen av den. Om dette har han blant annet skrevet i boken «Døden, skal vi danse?", som kom i 2010.

Da Fugelli tok fatt på livets siste dans sa han at han ikke var redd for døden, men at han fikk anfall av tristhet når han tenkte på at han skal forlate livet.

–Jeg er jo så jævla glad i livet, sa han.

Han var en klar stemme mot vår tids prestasjonssamfunn:

–Vi legger målene for helse og lykke så langt borte at vi aldri når dem. Vi løper på melkesyre mot glansbildene – og får sure og stive liv, skrev professoren.

Han ga gjerne råd for et godt liv:

– Vi må godta vår smerte, forandre på det vi kan og le av resten – og vi må gi mer faen, var en av hans resepter.

På forsiden av Lancet

Hans visdomsord fant veien langt utover landets grenser. I februar 2016 preget et sitat fra en av hans taler forsiden på det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet:

«Kolleger, jeg har ingen Gud, men jeg har helgener, de evige verdiene i medisin: gjør godt, vær rettferdig, respekter naturen.»

Per Fugelli var født i Stavanger 7. desember 1943. Han startet sin legekarriere i Lofoten, der han var distriktslege på Værøy og Røst, og han var også lege i Porsanger i Finnmark. Fra 1984 til 1992 var han professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen, og fra 1992 var han professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo.


Fugelli: – Livet er grusomt og vidunderlig

Se hele Per Fugellis foredrag fra Stiklestad her.

 

Fugelli: – Livet er grusomt og vidunderlig

Se hele Per Fugellis foredrag fra Stiklestad her.

Fugelli mottok trampeklapp

Benkeradene i Borggården var fullsatte torsdag kveld for å høre Per Fugelli. Ekstra benker og ståplasser måtte til da nærmere 1000 lydhøre tilhørere. Her er noen av reaksjonene etter foredraget.

Gir gratis kreft-vaksine

Helsestasjoner holder åpent på ettermiddagstid for at også kvinner i 20-årene skal få gratis vaksine mot livmorhalskreft.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis