Det er omtrent 124 millioner barn i verden med fedme, ifølge en ny studie ledet av Verdens helseorganisasjon og Imperial College i London.
(Foto: Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix)

Det er omtrent 124 millioner barn i verden med fedme, ifølge en ny studie ledet av Verdens helseorganisasjon og Imperial College i London. Foto: Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix

124 millioner barn med fedme

Antallet barn med fedme har økt dramatisk til 124 millioner de siste 40 årene, viser en ny studie. Verdens helseorganisasjon (WHO) slår alarm.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

Det var ti ganger så mange barn og tenåringer med fedme i verden i fjor som i 1975. Det kommer fram i en omfattende global studie, ledet av WHO og Imperial College i London.

Forskerne har gått gjennom over 2.400 undersøkelser som omfatter nærmere 130 millioner barn og tenåringer for å danne seg et bilde over hvordan barnekroppen har endret seg siden midten av 1970-tallet.

På bakgrunn av dette anslår studien, som er gjengitt i siste utgave av legetidsskriftet The Lancet , at det nå er 124 millioner barn med fedme i verden. Ytterligere 123 millioner barn havner i kategorien overvektig.

Flest gutter

74 millioner gutter i alderen 5 til 19 år i fjor hadde fedme, mot 6 millioner på midten av 1970-tallet. Antallet jenter med fedme økte fra 5 millioner til 50 millioner, viser undersøkelsen.

På Nauru, Cookøyene og Palau har nå en av tre barn og unge fedme. I enkelte land i Midtøsten, Nord-Afrika, Karibia og i USA har hvert femte barn fedme, med den store risiko for helseplager dette medfører.

I Norge ser det ut til at andelen barn med overvekt og fedme ikke lenger øker. Til sammen utgjør barn med overvekt eller fedme mellom 15 og 20 prosent. Det tilsvarer 1 av 6 barn.

Usunn mat

I rike land har økningen i antallet med fedme stagnert de siste årene, mens den øker i land med raskt voksende økonomi som Kina og India.

– Disse forurolige tendensene reflekterer virkningen i markedsføringen av mat og retningslinjer verden over, hvor sunn mat er for dyrt for familier og samfunn med lav inntekt, sier en av forskerne bak rapporten, Majid Ezzati.

Ezzati ber land øke beskatningen av usunn mat og mat med høyt sukkerinnhold, særlig med tanke på barn. WHOs ekspert innenfor kronisk sykdom, Fiona Bull, mener imidlertid at barn må bruke mindre tid foran skjermer og mer tid i aktivitet.

Global helsekrise

– Tallene viser at ekstrem og generell overvekt er en global helsekrise i dag, og den kan bli verre i årene som kommer med mindre vi går drastisk til verks, sier Bull.

Dersom utviklingen fortsetter, vil antallet barn med fedme i verden om fem år passere antallet barn som er feil- eller underernært.

117 millioner gutter og 75 millioner jenter var i fjor undervektige, men andelen har vært fallende de fleste steder i verden siden rundt 2000, med unntak av det sørøstlige Asia og i deler av Afrika.

Kroppsmasseindeks

Fedme og overvekt er grenseverdier for kroppsmasseindeks (KMI) og regnes ut ved å dele en persons vekt på høyden ganget med seg selv. Normalvekt ligger mellom 18,5 og 24,9. Jo høyere KMI man har, jo større risiko løper man for diabetes, andre helseproblemer og død. En KMI over 25 klassifiseres som overvekt, mens KMI over 30 betegnes som fedme. KMI over 40 betegnes som sykelig fedme.

KMI-metoden fungerer imidlertid dårlig på barn. For små barn er det utviklet vekstkurver som gir informasjon om hva som er normal høyde- og vektutvikling for friske barn. For eldre barn er det utviklet kurver og tabeller med samme formål.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis