Nordtrøndersk kvinne i Syria etterforskes av PST

PST opplyser at de har startet etterforskning av den etnisk norske kvinnen som dro til Syria i 2014.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

PST har startet en etterforskning av kvinnen basert på mistanke om deltakelse i en terrororganisasjon. Det fortalte Kim Ruderaas Sæter for PST i Oslo tingrett onsdag.

Mannen ble drept

Kvinnen, som nå er 31 år, dro til Syria i 2014 sammen med sin ektemann, som er fra Levanger, noen måneder før verdalingen som i disse dager møter som tiltalt for terrorforbund i Oslo tingrett. Paret var bosatt i Levanger før de reiste til Syria.

Hennes ektemann, som da var 27 år, skal i februar 2015 blitt drept i kamper. Dette bekreftet også den tiltalte verdalingen i tingretten.


Mannen (27) skal ha blitt drept i Syria - ingen har hørt fra kona

VG/Trønder-Avisa: Kona (28) skal ha overtalt Levanger-mannen (27) om å reise til Syria i fjor høst. Nå skal han være drept, mens ingen har hørt fra kona.

 

Verdalingen hadde kontakt med henne fram til 17. august i 2015 ifølge funn PST har gjort via Facebook-kontoen til verdalingen.

Det har blitt sendt over 70 meldinger fram og tilbake mellom kvinnen og den tiltalte verdalingen mens han oppholdt seg i Syria. Førti av disse skal ha blitt sendt fra kvinnen til verdalingen. Innholdet i meldingene er ikke kjent, med unntak av én melding 10. april 2016, hvor det skal ha stått "Jeg hører ikke noe fra dere" sendt av verdalingen til kvinnen.

Hadde kontakt med paret

Den siktede verdalingen forteller at han egentlig ikke fikk lov til å ha møte kvinnen, som opprinnelig er fra Verdal, etter at ektemannen døde. Kvinner og menn som ikke er i slekt eller gift skal ifølge han ikke snakke sammen i den Islamske staten (IS).

Verdalingen møtte paret flere ganger før kvinnens ektemann døde. Han skal også ha besøkt paret flere ganger i boligen de to disponerte i Syria.


Derfor konverterte hun til islam

Verdalskvinne (27) beskriver at hun fant sin ro i islam.

 

Ifølge blant andre Dagbladet var det kvinnen som overtalte mannen sin om å reise til Syria etter at de konverterte. Det er også kvinnen som skal ha blitt radikalisert først, for så å ta med seg mannen inn i en konverterings- og radikaliseringsprosess.

Gift og har nytt navn

Kvinnen skal ha hatt en obligatorisk sørgeperiode på fire måneder etter ektemannens død.

Hun skal etterpå blitt gift med en annen mann etter at Levanger-mannen (27) døde. Hun skal også ha tatt et arabisk navn.


Kona til antatt drept IS-kriger fra Levanger bryter tausheten

27-åringens konvertittkone (28) har oppdatert sin Facebook-status med koranvers om martyrdøden. Mannen hennes ble trolig drept denne uka.

 

Mener det var mulig å leve som sivilist i Syria

34-åringen sier han ikke kjempet for IS, og at han ble fengslet og løslatt flere ganger i Syria. Den siste gangen skal han ha fått tillatelse til å være sivilist.

Sendte penger for å hjelpe sønnen ut av Syria

Moren forsøkte å hjelpe sønnen ut av IS-kontrollerte områder og Syria. Hun bidro med penger og kontakt med ambassaden.

Disse bildene sendte den terrortiltalte 34-åringen mens han var i Syria

Både lillesøsteren og kompisen av den terrortiltalte mottok flere bilder fra Syria, hvor mannen skrøt av oppholdet og sa han hadde det bra og at han «var der han ville være».

Søsteren i desperate meldinger til broren: – Kom heim!

Terrortiltalt verdaling (34) sendte bilder og flere tusen meldinger hjem fra Syria.

Marius (31) er sjokkert over at to av hans kamerater har dratt til Syria for å kjempe for IS

– Jeg skjønner ingenting av dette. Det er helt ubegripelig, sier Marius Øiahals.

Terrortiltalt verdaling (34) til søsteren på chat fra Syria:

«Æ e isis nu å det e æ stolt av»

Statsadvokaten grillet trønderen om meldinger han har sendt til familie og venner fra Syria. Blant annet skrev han at han levde under sharialov.

TERRORTILTALT TRØNDER I RETTEN:

Slik var verdalingens flukt fra Syria og IS

Den terrorsiktede verdalingen (34) forteller om flere mislykkede rømningsforsøk og fengslinger, og sier han ble beskutt på vei over grensen til Tyrkia.

TERRORTILTALT VERDALING I RETTEN:

«Jeg er på vei til Syria. Det er ikke sikkert jeg kommer hjem igjen»

Dette skal verdalingen (34) ha skrevet til sin mor dagen hans reise mot Syria startet.

Dette bildet skal være tatt i Egypt, i forbindelse med bryllupet mellom kvinnen fra Verdal og mannen fra Levanger, før de dro til Syria.

Dette bildet skal være tatt i Egypt, i forbindelse med bryllupet mellom kvinnen fra Verdal og mannen fra Levanger, før de dro til Syria.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis