Vil fjerne støtten til 33 organisasjoner

4H og Norges bygdeungdomslag vil alene tape mer enn 9 millioner kroner på forslaget i statsbudsjettet.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

Dale provoserer med å fjerne støtten til 33 organisasjonerID: 14305307Oppdatert med reaksjon fra 4H.NTB-Mats Rønning

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) vil fjerne støtten til en rekke organisasjoner fra nyttår. Bare 4H alene vil tape mer enn 7 millioner kroner.

– På grunn av et stramt budsjett har vi måttet prioritere strengt, sier Dale.

I budsjettforslaget kutter han overføringene over Landbruksdepartementets budsjett til mer enn 30 ulike organisasjoner. Til sammen er det snakk om mer enn 30 millioner kroner.

Blant organisasjonene som rammes er 4H, NOAH, Dyrevernalliansen, Det norske skogselskap, Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk, Hageselskapet, Norges Vel, Norske lakseelver, Norges Bygdekvinnelag, Oikos – Økologisk Norge og Geitmyra matkultursenter, som drives av kjendiskokk Andreas Viestad.

Venstre reagerer

Også Norges Bygdeungdomslag – der Venstre-leder Trine Skei Grande har vært generalsekretær – mister mer enn 2 millioner kroner i støtte. Grande har for øvrig også vært styremedlem og nestleder i 4H.

– Venstre reagerer sterkt på dette. Kuttene virker svært lite gjennomtenkt. Selv om du rent ideologisk skulle mene at organisasjoner som dette burde klare seg uten statstilskudd, så kan du ikke kutte tilskudd over natta. Konsekvensene vil bli alvorlige for mange av disse organisasjonene, sier finanspolitisk talsperson Terje Breivik i Venstre til NTB.

Han varsler at saken vil bli tatt opp i budsjettforhandlingene med regjeringen.

– Vi ser et lite mønster her, der enkelte fagstatsråder systematisk har funnet midler til sine ting ved å kutte i bevilgninger som de vet er viktige for Venstre, sier han.

– Bør skje selvstendig

I budsjettdokumentet fra Landbruksdepartementet heter det at bevilgningene i stor grad har vært en videreføring av støtte til de samme organisasjonene.

– Dette har gitt mindre rom for nye organisasjoner til å få støtte. På den måten har ikke ordningen bidratt til å fremme større mangfold av organisasjoner og mer frivillighet, heter det.

Videre slår Dales departement fast at «driften av frivillige organisasjoner bør skje selvstendig, og ikke være avhengig av årlige statlige overføringer.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum er like opprørt som Venstre og viser til at regjeringen i budsjettforslaget har funnet rom for å støtte flere andre organisasjoner, blant dem omstridte Human Rights Service.

– Jeg synes det er fullstendig uansvarlig av en statsråd å kutte all støtte fra 1. januar. Han knekker ryggen på en rekke organisasjoner med lange tradisjoner, som har gjort viktig arbeid på vegne av departementet i mange år. Det er helt uhørt, sier Vedum.

4H skriver på sin hjemmeside at regjeringen struper rekrutteringen til landbruket med forslaget.

– Regjeringa viser total mangel på forståelse av frivillige organisasjoner når de tror at en organisasjon blir mer fri og selvstendig av å få mindre statlige penger. Alternativet til statlig organisasjonsstøtte som blir gitt på bakgrunn av drift er tidkrevende sponsor- eller prosjektstøtte som krever gjenytelser ofte litt på siden av samfunnsoppdraget vårt, og dyrere aktiviteter og kontingent som gjør det enda vanskeligere å inkludere alle barn og unge, skriver Signe Lindbråten, generalsekretær i 4H Norge.

(©NTB)

mats.ronning@ntb.noBilde: tc258343

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis