Les våre dårligste refleks- unnskyldninger

Kun 4 av 10 bruker refleks når de ferdes ute på mørke kvelder.
Nyheter

I dag, 19. september, er det refleksens dag. Over hele fylket gjennomføres det aksjoner for å påvirke barn, unge og gamle til å å benytte refleks når høstmørket nå setter inn. En fersk undersøkelse viser nemlig at hele seks av ti ferdes i mørket uten refleks, aller dårligst er de voksne.

– Dette er skremmende lite og et stort paradoks. Alle voksne vet hvor vanskelig det er å se personer uten refleks. Men etter at bilen er parkert er de kanskje selv en av dem som gjør seg usynlige for andre bilførere, sier distriksleder Frode Tiller Skjervø i Trygg Trafikk.

Han hadde ønsket et enda større fokus på bruk av refleks både i barnehage, skole og næringsliv. Spesielt i næringslivet hadde Skjervø gjerne sett dette som en del av HMS-arbeidet.

– Innen flere næringer er de ansatte flinke til være synlige i arbeidstiden. Men når arbeidsantrekk med refleks byttes ut med sivilt antrekk forsvinner også refleksen, sier Skjervø.

Mange unnskyldninger

Hvorfor det er slik blir spekulasjoner, men i en fersk undersøkelse utført Trygg Trafikk og Sparebank 1 har de spurte iallfall kommet med mange gode unnskyldninger til hvorfor refleksen blir hjemme.

Dette er bare noen av de dårlige unnskyldningene nordmenn bruker for å droppe refleksen. I dag på Refleksdagen publiseres en fersk landsomfattende undersøkelse om refleks utført av Kantar TNS for Trygg Trafikk og SpareBank 1.

– Unnskyldninger gjør oss ikke synlige i mørket. Hvis du velger å ikke bruke refleks, velger du også å være usynlig i trafikken og du risikerer å bli påkjørt. Så enkelt er det, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.


Strikk refleks inn i favorittplagget

Litt reflekstråd eller refleksgarn i favoritt- plaggene sikrer at refleksen er med deg bestandig.

 

Hele 7 av 10 nordmenn svarer at de alltid eller ofte bruker refleks. I virkeligheten er det verre: Fysiske tellinger utført av Trygg Trafikk viser at kun 4 av 10 bruker refleks.

Glemmer refleksen og har dårlig tid

De fleste av nordmenn har skuffer og skap fulle av refleks, og de vet nok at den burde brukes. Likevel glipper det. Av de som ikke bruker refleks sier hele 66 prosent at de rett og slett glemmer den, og 31 prosent svarer at de ikke tar på seg refleks fordi de har dårlig tid.

– Dette er enkelt å løse! Bruk 5 minutter på Refleksdagen og fest refleks på jakker og bagger. Kjøp også gjerne klær med refleks påsydd. Jo mer jo bedre! Da har du én ting mindre å huske på i hverdagen. Bruker du refleks fjerner du nesten helt risikoen for å bli påkjørt i mørket, sier Årøen.

Bruk refleks også i byenVi unnskylder også manglende refleksbruk med at vi skal gå på fortau, i opplyste gater eller ikke gå så langt. 37 prosent svarer at de ikke bruker refleks fordi de kun skal gå i opplyste gater, mens 20 prosent sier at det er fordi de skal gå på et fortau. Trygg Trafikk mener også dette er dårlige unnskyldninger:

– Du trenger refleks også i byen. Lys fra butikker og billykter tar så mye oppmerksomhet at du i praksis blir grå og usynlig i trafikkbildet uten refleks, sier Årøen og fortsetter:

Selv om du bare skal gå en kort tur vil du likevel ofte krysse gata. Mange av fotgjengerulykkene i byer og tettsteder skjer nettopp ved at folk krysser gata og ikke blir sett. Refleks vil gjøre deg mindre utsatt.

Ikke gamble med sikkerhetenTrygg Trafikk får støtte av skadeforebygger Therese Nielsen i SpareBank 1 Forsikring.

– Å droppe refleksen er å gamble med egen sikkerhet. Bilister og syklister har selvsagt et ansvar for å ikke kjøre på folk, men du må også gi de kjørende en mulighet til å oppdage deg. Det er mange år til bilister har varmesøkende kamera og automatisk brems. Frem til da må du bruke refleks og sørge for å bli sett i trafikken, sier Nielsen.


De vanligste unnskyldningene for at vi dropper refleksen:

1. Glemmer det (66 prosent).

2. Skal kun gå i opplyste gater (38 prosent)

3. Dårlig tid (31 prosent)

4. Skal kun gå på fortau (20 prosent)

5. Skal ikke gå langt (15 prosent)

(Kantar TNS: 1131 intervjuer utført i september 2017)

Visste du at:Uten refleks er du først synlig for bilførere på 25-30 meters hold. Mens med refleks er du synlig på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Det betyr at bilføreren har 10 i sekunder å reagere på i stedet for 2 sekunder hvis du ikke bruker refleks.