Bygde seg retro-paradis på Langstein

Han har interessert seg for gamle ting hele livet. Nå har hobbyen fått sin egen etasje i det som også er et ærverdig butikklokale hos Kjetil Sæternes.

Levert nytt: Den gamle skuffeseksjonen ble levert av Stjørdalens Trævarefabrik da butikken åpnet i 1924Foto: Martin Gramnæs

Stortrives: Ketil Sæternes viser fram et 100 år gammelt kassaapparat. Det fungerer like bra ennå.Foto: Martin Gramnæs

Renovering: Hele huset måtte renoveres. Bildet er fra tredje etasje før oppussingen.Foto: Martin Gramnæs

Julepynt: Det drar seg mot jul, og Ketil Sæternes har så smått begynt å hente fram noe av julepynten.Foto: Martin Gramnæs

Stabbur: Det er også to andre små bygg på gården. Bruken av disse er under planlegging. Legg merke til Cola-skiltet.Foto: Martin Gramnæs

Flott: Den gamle landhandelen fremstår i fordums prakt, og har fått en flott vinterhage vendt mot Trondheimsfjorden.Foto: Martin Gramnæs

Moderne: Moderne boligstandard preger andre og tredje etasje. Kontrasten er dermed stor. Hunden Amy (9) slapper av på stuegulvet.Foto: Martin Gramnæs

Nyheter

Det er et mildt sagt variert høstvær den dagen Trønder-Avisa svinger av E6 for å besøke brukthandler Ketil Sæternes på Langstein. Vi går inn døra, og blir med ett dratt med tilbake til en annen tid. Bak et 100 år gammelt kassaapparat står en blid Ketil Sæternes, som mer enn gjerne forteller om sin fascinasjon for gamle gjenstander, og ikke minst bygningen han huser dem i.

Bygd i 1924

Bygget ble satt opp i 1924, men Sæternes forteller at det har blitt drevet landhandel på Langstein i 100 år. Etter at han startet opp med utsalg i mars i år, er det igjen drift i lokalene, men det er ikke akkurat ferskvare det man nå finner i hyllene. Her er alt fra gamle møbler til keramikk og reklameartikler.

Alt er pent plassert i skap og hyller, så man får den riktige følelsen når man vandrer rundt i lokalet. Sæternes forteller at han først og fremst interesserer seg for det som er antikk. Altså er det ikke et typisk «loppemarked» han driver med.

– Jeg planlegger å fikse opp stabburet innvendig, slik at vi kan sette de rimeligere tingene der. Ofte får man mye annet med på kjøpet når man er ute etter antikviteter, forteller brukthandleren som har kjøpt og solgt gamle ting i alle år.

Engasjement

Han forteller at begge foreldrene kommer fra gård, og at faren ofte kjøpte gamle ting.

– Så det har liksom fulgt meg hele livet, sier Sæternes.

Han byr på kaffe, forteller og viser fram gjenstander. Her er det både kunnskap og ikke minst engasjement til fingerspissene.

– Skal man kalle det antikk, må det jo være 100 år, men når det gjelder reklameartikler, kan jeg strekke meg opp på 80-tallet, forteller han.

Og nettopp reklameartikler og skilt er visst populære gjenstander for tiden, får vi vite.

Omfattende oppussing

Det var på jakt etter gamle gjenstander at Sæternes dro til den gamle landhandelen, som ble drevet av Olav Aavik.

Etter å ha tatt bygget i nærmere øyesyn, kom han på tanken om å gå i gang med det omfattende prosjektet det var å pusse opp huset.

– Jeg så at huset var i dårlig forfatning, men jeg ønsket å ta vare på det. Det har jo sjel, forteller han

Taket lakk og det så ikke ut i tredje etasje, men muren var hel, og bygget sto støtt.

– Jeg fikk med kona ut hit, og da hun så at huset skrek etter hjelp, ble hun med på det, og vi kjøpte huset, forteller han.

Dermed solgte de den moderne eneboligen på Arnstadåsen på Skatval, og gjøv løs på oppgaven.

Med innleide snekkere og annen god hjelp, ble det logget 7.500 arbeidstimer det året det tok å ro hele prosjektet i havn. Nå fremstår bygget som et moderne hus, med gulvvarme, ny kledning og nye vinduer. Det ser man enda tydeligere når han inviterer opp i andre etasje, der familien bor til daglig. Kontrasten er stor. Selv om det står noen gamle møbler rundt omkring, er vi nå plutselig i 2017, med romslig stue og funksjonelt kjøkken. For ikke å snakke om vinterhagen, som byr på flott utsikt utover Trondheimsfjorden.

Bare å stikke innom

Bruktbutikken er åpen på onsdager, men Sæternes er klar på at det fint går an å stikke innom andre dager.

– Det er bare å ta kontakt. Jeg har også en ringeklokke, så jeg kommer ned dersom man ringer på – innen normale tidspunkt da. Her får folk bruke sunn fornuft, sier Sæternes og smiler.