Jordmødre mener gravide slanker seg til små barn

En ny trend er at gravide helst skal føde barn under tre kilo.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

Jordmorforbundets leder mener det er en trend blant enkelte gravide at de slanker seg for å føde små barn, helst under 3 kilo.

– Denne trenden er å utsette barnet for unødig helserisiko, og noe vi vil fraråde på det sterkeste, sier Hanne Schjelderup-Eriksen til Aftenposten.

Får problemer med amming

– En annen konsekvens er at kvinner som er for tynne, oftere må gi opp å fullamme sine barn, fordi amming er svært energikrevende, påpeker Schjelderup-Eriksen, som er leder Jordmorforbundet, Norsk Sykepleierforbunds faggruppe for jordmødre.

LES OGSÅ: Sex er tabu

Allmennlege Kari Løvendahl Mogstad, som sitter i Legeforeningens referansegruppe for barns helse og Nasjonalt råd for fødsel og barselomsorgen, er også bekymret.

– En av de nye trendene blant en del vordende mødre er å gå minst mulig opp i vekt under svangerskapet, og en av årsakene er etter alt å dømme at de ønsker seg et lite, nett og lett barn, sier hun.

Lav fødselsvekt kan gi ADHD

Løvendal Mogstad advarer om at for lav fødselsvekt kan gi økt risiko for blant annet ADHD, høyt blodtrykk og metabolske sykdommer som voksne.

Gjennomsnittsvekten for nyfødte er rundt 3.500 gram, og et nyfødt barn regnes ikke som stort før det er over 4.500 gram. Likevel er det status i enkelte miljø å få barn som helst skal veie under 3 kilo, skriver avisen.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis