Vil gjøre honning til et levebrød

STEINKJER: På gården Bjørka i Sparbu flyter den gule sommerhonningen i strie strømmer. Ekteparet Marie og Bjørn Inge Vorum er i ferd med å gjøre honning til levebrød.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

Honningproduksjonen startet ved en tilfeldighet for to år siden, forteller Bjørn Inge Vorum. – Da leste jeg at Nord-Innherred Birøkterlag skulle holde kurs, og meldte meg på mest for moro skyld. Så kjøpte jeg to bikuber og ble medlem i Norges Birøkterlag. Ganske snart oppdaget jeg hvor interessant arbeidet er og økte antallet kuber til 13. I år har vi 40 bikuber som har gitt oss 600 kilo søt og god sommerhonning!

Framtidig gårdsdrift

– Målet er at vi begge to skal kunne jobbe på gården og leve av det vi produserer her, sier Marie Vorum. Hun er odelsjente på Bjørka, og sammen med ektemannen tok hun over gården ved nyttår. Begge har tatt agronomutdannelse ved Mære Landbruksskole. – Vi fortsetter med melkeproduksjon, men mindre lønnsomhet og stadig høyere krav gjør at vi må tenke i nye baner, sier Marie. Men det koster å starte honningproduksjon i stor skala. Ekteparet har nettopp investert i en automatisk slynge som sentrifugerer honningen ut av rammene. Foreløpig foregår arbeidet i masstua, men neste år skal et nybygg med slyngerom, lager og kjølerom stå klart. – Planene er godkjent, og vi har fått innvilget tilskudd fra Innovasjon Norge, forteller Bjørn Inge. – Slyngerommet kan vi leie ut når vi ikke bruker det selv. Det blir også godkjent for baking og ølbrygging. Etter hvert vil vi kanskje prøve å lage hudpleieprodukter av bivoksen.

Anvendelig biprodukt

Honning er så anvendelig at alle burde ha en krukke i skapet, mener Marie. – I tillegg til å være fin mot forkjølelse, egner den seg godt til baking. Brødet holder seg mykt og ferskt lenger, og det finnes mange spennende oppskrifter med honning. Scampi med chili og honning er en av dem. – Enkelte sier at de ikke liker honningsmaken. Prøv sommerhonningen først, den er mild og søt, oppfordrer Bjørn Inge Vorum. Om sommeren beiter biene deres på blant annet kløver og bringebær i sparbuområdet. Nå har de kjørt biene til Roan der de skal få kose seg med røsslyng og lage lynghonning. Den får en sterkere smak.

Klart for salg

I disse dager tappes honningen på glass med ny etikett og egen gårdslogo. Mattilsynet har gitt sine godkjenninger, og planen er å selge honning fra forskjellige gårdsutsalg, på messer og ved å besøke bedrifter. Marie vil gjerne selv være til stede for å fortelle om produktet som er "Sunnere enn mye annet".

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis