(Foto: Marius Langfjord)

Foto: Marius Langfjord

(Foto: Marius Langfjord)

Foto: Marius Langfjord

(Foto: Marius Langfjord)

Foto: Marius Langfjord

(Foto: Marius langfjord)

Foto: Marius langfjord

(Foto: Marius Langfjord)

Foto: Marius Langfjord

1 / 5

– Trebåt er selve livet

Når «Erindringen» skjærer gjennom bølgene. Når måkene skriker og ramsalt, frisk sjølukt fyller lungene - da er livet på sitt beste for trebåtentusiast Arne Fossum fra Inderøy.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

Vi snakker om en 40 fots trebåt bygd i 1984 av båtbygger Håkon Rønning. Altså en Åfjordbåt som er en kopi av en vendbåt eller en liten jekt. Dette var en liten fraktbåt som gikk langs trøndelagskysten før i tiden. Arne Fossum kjøpte denne fantastisk flotte trebåten i 1996, og eier den sammen med sin bror Stig. Båten har en liten motor på 30 hester. Selve båten er bygget i gran.

– Den store motoren er et firkantet råseil. Båten har også et storseil og et toppseil, og kan komme opp i en toppfart opp mot 12 knop i «rom vind», forteller Fossum.

Og legger til at det er en fantastisk følelse å være ute med en slik trebåt, som har ord på seg for å være meget gode sjøbåter.

3,5 tonn ballast

Å forberede sjøsetting av en så stor trebåt krever ikke bare mye tid og sin mann, men også masse entusiasme. Noe Arne Fossum har nok av. Han har vokst i fjæra på sørsiden av Inderøy, og er med i en rekke foreninger kretset rundt trebåter. Da vi besøkte ham på Kjerknesvågen forberedte han sin egen «Erindringen» for sjøsetting, samtidig som han var aktivt med på å forberede jekta «Pauline» på nok et tokt.

Denne helgen gjør han klar båten for sjøsetting. I dette inngår blant annet å få om bord 3,5 tonn med ballast, som ble fjernet etter endt sesong sist høst. Når båten er smurt, sjekket og sjøsatt skal ballasten tilbake i båten før familien igjen kan løsne fortøyningen mot det ukjente.

Hele familien

Når våren kommer lengter ikke familien Fossum til hverken Mallorca eller Las Palmas. De ser alle fram til å tilbringe ferier så vel som fritid om bord på «Erindringen», og oppleve trøndelagskysten på sitt villeste og sitt vakreste. «Erindringen» har tre køyer bak og to framme.

– Det er ikke sjelden at vi vekker adskillig mer oppsikt og nysgjerrighet enn moderne båter til mange millioner kroner når vi ankommer en båthavn, ler Fossum.

Selv tilbringer han mye tid på Kjerknesvågen:

– Vi har et veldig godt miljø. Hit kan vi komme og bruke opp hele dager, forteller trebåtentusiasten, som snart er ferdig med vårens båtpuss.

– Hva smører du båten med utvendig når du understellsbehandler den?

– Jeg bruker det som kalles for åpen smurning. Det vil si en blanding av rå linolje, terpentin, og ren og ufortynnet, milebrent tjære, forteller Fossum.

Han er for øvrig med i Innherred Kystlag, som selger både linolje og tjære.

Han påpeker at det alltid er noe å gjøre med en så stor trebåt.

– Det er små reparasjoner hele tiden. For to år siden fikk vi på plass en ny mast, forteller Fossum.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis