TREKKER: Rektor Oddvar Nergård mener kulturhussatsingen vil gå ut over skolene i Stjørdal. Nå får han lov til å mene det av arbeidsgiveren. (Foto: Arkivfoto: Roar A. Fordal)

TREKKER: Rektor Oddvar Nergård mener kulturhussatsingen vil gå ut over skolene i Stjørdal. Nå får han lov til å mene det av arbeidsgiveren. Foto: Arkivfoto: Roar A. Fordal

Trekker advarsel mot rektor

Stjørdal kommune trekker den formelle advarselen de ga rektor Oddvar Nergård.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

Rektoren skrev debattinnlegg i Stjørdalens blad 6. november i år. Der kritiserte han kommunens satsing på kulturhus til 700 millioner kroner. Han mente en slik prioritering ville få konsekvenser for skolesektoren.

Nergård mener det blir vanskelig å forene en forsvarlig skoledrift med en såpass stor investering i kulturhus. Han mente det var viktig å si ifra, for å få fram konsekvensene av det politiske vedtaket.

Nergård ble etter innlegget kalt inn til kommuneledelsen og fikk der en offisiell advarsel mot illojalitet.

Trekker advarsel

Onsdag ettermiddag sendte kommunen ut en pressemelding der de trekker advarselen.

"Hensikten med advarselen var å rette oppmerksomheten mot rolleforståelse, og viktigheten av å være bevisst egen rolle som ledende ansatt i kommunen. Rådmannen understreker at meningen aldri har vært å kneble retten til å ytre seg. I Stjørdal kommune har alle ansatte rett til å si sin mening, og rådmannen oppfordrer til fri meningsytring», står det i pressemeldingen.

Videre tar rådmannen selvkritikk. Han mener advarselen ikke handler om å kneble ytringsfriheten.

«Advarselen kunne vært tydeligere på at den ikke dreide seg om ytringsfrihet. På denne bakgrunn har Stjørdal kommune besluttet å trekke advarselen tilbake».

Fagforening reagerer

Oddvar Nergård engasjerte advokat gjennom Utdanningsforbundet. De har bedt kommunen trekke tilbake advarselen, som er en meget alvorlig virkemiddel mot en ansatt.

 – Munnkurv på ansatte i skolesektoren er et økende problem, sier fylkesleder i Utdanningsforbundet, Lisbet Strickert til NRK.

Ifølge en fersk undersøkelse publisert av forbundet, mener halvparten av rektorene i den norske skolen at det er liten eller ingen aksept for å uttale seg kritisk i utdanningsdebatten.

Må være forsiktig

Til tross for at rådmann Kjell Fosse nå trekker tilbake advarselen mener han kommunale ledere må være forsiktige i hva de uttaler seg om, og at det er forskjell på hva man kan kommentere før og etter at en sak er vedtatt. Han vil ikke gå inn i den konkrete saken, men kommenterer generelt.

– Det er et prinsipp at ledere av kommunale tjenester, som rådmannens forlengede armer, må forholde seg til de politiske vedtak som er gjort. Det skal være greit å uttale seg, men man må være forsiktig med å skille mellom hvilke roller man har, sier Fosse. Ytringsfriheten gjelder, men det blir feil for rådmannen, og rådmannens forlengede arm, å kritisere politiske vedtak etter de er gjort, sier Fosse.

Ifølge Utdanningsforbundets undersøkelse, mener bare én av ti rektorer at de i stor grad kan gå ut med sine synspunkter. Ideelt sett burde dette vært ti av ti, mener Utdanningsforbundet.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis