Katastrofeår for birøktere

Kulda sist vinter tok knekken på biene hos mange birøktere. Enkelte har opplevd et tap på 60 prosent av produksjonskapasiteten.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

Kulda sist vinter tok knekken på biene hos mange birøktere. Enkelte har opplevd et tap på 60 prosent av produksjonskapasiteten.

Birøkterne som har opplevd de største tapene søker nå Fylkesmannen om tilskudd for at de igjen skal komme på fote.

Marie og Bjørn Inge Vorum på Bjørka i Steinkjer er av dem som er hardest rammet.

– Sist sommer hadde vi rundt 200 produksjonskuber, men inneværende år vil vi ikke ha flere enn 70, sier en oppgitt Marie Vorum.

De startet opp med bier i 2003, men det er først de siste årene at de har satset tungt på næringen blant annet gjennom å videreforedle honningen til egne produkter.

Tragisk

Marie Vorum legger ikke skjul på at de opplever situasjonen som tragisk. De har bestilt utstyr slik at de skal ha 220 kuber. Det er få som selger bisamfunn. De har en mulighet til å avle fram samfunn selv, men det tar tid. De regner med et tap på ca. 140.00 kroner i tillegg til arbeidet som er gått med.

– Vi syntes vi hadde kommet godt i gang, og hadde skrevet avtaler om leveranse med en rekke kjeder. Nå regner vi på nytt og vet ikke helt hvordan vi kommer ut, sier Marie Vorum.

Størst i landet

Øyvind Christiansen i Levanger er landets største honningprodusent. I 2008 produserte han rundt 20 tonn honning.

Christensen har sine kuber stående i Åsenfjord. Han opplevde høsten 2009 som dårlig. Det var spesielt lyngtrekket som sviktet.

Etter et vintertap på ca. 15 prosent skal han i år sette ut 360 produksjonskuber. Christiansen regner normalt med et vintertap på fire – fem prosent.

– Det er en elendig fortjeneste i næringen, og etter å ha levert årsproduksjonen satt jeg igjen med 70.000 kroner i fortjeneste, sier Christiansen.

Et lite løft er likevel kommet til det siste året ettersom produsentene får et tilskudd på 300 kroner opp til 250 kuber, sier Christiansen.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis