(Foto: Johan Arnt Nesgård)

Foto: Johan Arnt Nesgård

– Galskap å tenne på nå

Bål- og bråtebrenning er risikosport i disse dager.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

Det har vært tørt lenge, slik at bakken har fått tørket opp skikkelig. Inn-Trøndelag brannvesen gikk tidlig forrige uke ut og advarte mot bål- og bråtebrenning, etter at det hadde vært en rekke gressbranner rundt om i fylket.

Advarselen til tross, det gambles fortsatt med åpen ild. Og det går ikke bestandig bra.

Mister kontrollen

Søndag ble en mann i slutten av 60-årene sendt til legevakt etter at et bål hadde kommet ut av kontroll på Hylla i Namsos. 100 kvadratmeter med gress ble svidd av, og det var en stund fare for at to bygninger skulle bli flammenes rov.

Mandag måtte brannvesenet rykke ut på en ukontrollert bråtebrann i Beitstad utenfor Steinkjer.

– Dette er typisk for denne tiden på året. Vi har en rekke utrykninger der folk «bare skal» brenne noe rask, og så tar det av. Det er galskap å tenne på nå, sier brannsjef Håvard Bye ved Inn-Trøndelag brannvesen.

LES OGSÅ: Gress- og lyngbrann i Verdal trolig påtent

Farlig og kostbart

Brannsjefen har lite til overs for bråtebrenning – som er ulovlig i henhold til forurensningsloven – og det han betegner som en inngrodd holdning om at gresset blir fortere grønt hvis man tenner på. Dette er tradisjoner som er både risikofylte og unødvendige.

– Vi har gode renovasjonsordninger her i landet, så det er ikke noe poeng i å brenne rat. Slike oppdrag hefter opp beredskapen vår, og vår største frykt er å komme for sent til en alvorlig brann fordi vi er ute med de ressursene vi har for å slokke noe unødvendig et annet sted, sier Bye.

I tillegg kommer den økonomiske biten. En utrykning koster fort 20.000 kroner.

– Brannvesenet har knapt med ressurser, og det er ikke det her vi vil bruke pengene på, fortsetter Bye.

Stor skogbrannfare

Brannfaren øker for hver dag uten nedbør. Mandag varslet Meteorologisk institutt om skogbrannfare i Stjørdal og Grong. Tirsdag er skogbrannfaren i Grong oppgradert til stor, og det er skogbrannfare de aller fleste stedene i Nord-Trøndelag. Onsdag er det meldt stor skogbrannfare også i Stjørdal.

– Det er så tørt i bakken at det brenner noe fryktelig når det tar tak. Skogbrannfaren er absolutt reel, sier Bye. Han viser til brannen i Flekkefjord, og minner om at det har vært store skogbranner også i Nord-Trøndelag.

LES OGSÅ: Hyttebrann spredte seg

Forbudt med bål i utmark

Det er generelt forbudt å tenne bål i skog og mark fra 15. april til 15. september. Dette gjelder også engangsgriller.

Brannsjefen ber folk bruke størst mulig aktsomhet når de er ute, og ikke kaste fra seg sigarettsneiper eller glassflasker.

– Bruk vett og forstand og legg bort fyrstikkene, det er råd nummer én. Da unngår du mange ubehageligheter og sparer samfunnet for mye ressurser, sier Bye.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis