Reagerer: Kristine Svendsen, distriktssekretær for LO i Nord-Trøndelag, reagerer sterkt på det hun kaller useriøs opptreden i jobbintervju. – Jeg håper Vistven Moe anmelder forholdet, sier hun.
(Foto: Pia Marie Lerseth)

Reagerer: Kristine Svendsen, distriktssekretær for LO i Nord-Trøndelag, reagerer sterkt på det hun kaller useriøs opptreden i jobbintervju. – Jeg håper Vistven Moe anmelder forholdet, sier hun. Foto: Pia Marie Lerseth

Sterke reaksjoner etter ubehagelig jobbintervju

21-åringen May Therese Vistven Moe ble utspurt om legningen sin i jobbintervju. Nå anmelder hun forholdet.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

I gårsdagens avis fortalte May Therese Vistven Moe om sitt ubehagelige jobbintervju. Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

– Det kom overraskende at vi har arbeidsgivere i Steinkjer som opptrer slik overfor ungdommer. Dessverre skjer slik diskriminering ofte bak lukkede dører i det en avgjørelse treffes, og da er bevisbyrden tung for den som opplever det, men her er det jo helt åpenbart, sier distriktssekretær Kristine Svendsen i LO Nord-Trøndelag.

Usaklig og irrelevant

Svendsen understreker at et jobbintervju skal inneholde spørsmål av saklig og nødvendig karakter. At arbeidsgiver i dette tilfelle spør om privat økonomi, er usaklig og irrelevant for den jobben hun søker på, ifølge distriktssekretæren.


Fikk spørsmål om seksuell legning under jobbintervju

May Thereses samboer og kjæreste er kvinne. Dette mente butikkeieren kunne føre til at kundene følte det ubehagelig å gå i prøverommet.

 

– Nå har vi nettopp hatt Europride, og Norge blir betraktet som et foregangsland med hensyn til et inkluderende arbeidsliv. Det forplikter arbeidsgivere til å utvise ansvar. Åpenhet er noe man skal kunne velge. Det er fortsatt rundt 40 prosent av homofile, bifile og lesbiske som ikke tør være åpne om sin legning i jobbsammenheng. Arbeidsgiver har ikke lov til å stille spørsmål om seksuell legning i et intervju. Det er direkte diskriminering, understreker Svendsen.

Useriøs opptreden

Hun reagerer også på tilsvaret butikkeier gir til Trønder-Avisa.

– At butikkeier først sier at hun har diskvalifisert seg selv til 2. gangsintervju og deretter foreslår at hun skal komme på arbeidsuke, er useriøs opptreden. May Therese går foran som et kjempefint eksempel på ei ung jente som tør å være åpen og fronte dette i media. Jeg oppfordrer Vistven Moe til å ta saken videre til Likestillings- og diskrimineringsombudet. Om hun har studentmedlemskap i LO, kan også vi bistå, sier Svendsen.

Viktig å reagere

Avdelingsleder hos diskriminerings- og likestillingsombudet Claus Jervell, støtter oppfordringen fra LO, og gir uttrykk for at det er viktig å reagere når man opplever slik behandling.

– Det er viktig at man snakker om det, og det er viktig at slike saker kommer frem i media. Jeg ber om at Vistven Moe tar kontakt med oss, slik at vi kan gi henne veiledning videre, sier Jervell.

Han viser til diskrimineringsloven om seksuell orientering, og fortsetter:

– Det er forbudt å spørre om seksuell legning i et jobbintervju, det er forbudt å legge negativ vekt på legning i et jobbintervju, og det er heller ikke anbefalt å bruke et jobbintervju til å snakke om andre ting enn det som er relevant for stillingen, understreker Jervell.

– Mer kan vi ikke si før vi har fått snakket med henne om saken. Om Vistven Moe velger å anmelde forholdet til oss, skal vi opptre som nøytrale i saksbehandlingen, sier Jervell.

Går til anmeldelse

Vistven Moe er overveldet over all støtten hun har fått siden saken ble kjent. Meldingene har strømmet på fra familie og venner. hun har også fått meldinger fra ukjente som har hatt lignende opplevelser med samme arbeidsgiver.

– Jeg har ikke fått en eneste negativ tilbakemelding, og familien min gir uttrykk for at de er stolte av meg. Kommentarene har strømmet inn på Facebook. Ei jente sendte meg melding og sa at hun ville ringe hovedkontoret og fortelle om sine opplevelser.

– Kommer du til å følge oppfordringen om å anmelde saken?

– Ja, det gjør jeg, avslutter Vistven Moe.

Fikk spørsmål om seksuell legning under jobbintervju

May Thereses samboer og kjæreste er kvinne. Dette mente butikkeieren kunne føre til at kundene følte det ubehagelig å gå i prøverommet.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis