Statuen avdukes: Jarl Andreassen (til venstre) og kunstner Knut Høihjelle med modellen av Estil-statuen som skal avdukes 26. juli i heimbygda til skiløperen.

Statuen avdukes: Jarl Andreassen (til venstre) og kunstner Knut Høihjelle med modellen av Estil-statuen som skal avdukes 26. juli i heimbygda til skiløperen.

Avduker Estil-statue i Sørli

Frode Estil fortjener all den heder og ære han kan få, mener ildsjel Jarl Andreassen og kunstner Knut Høihjelle.
Del Lag bokmerke Skriv ut Send på e-post

De to har sørget for at Estil får sin egen statue i heimbygda Sørli, i bunnen av den berømmelige Estilbakken.

Avdukingen skjer 26, juni, og det er Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson og fylkesmann Inge Ryan som står for den offisielle avdukingen.

I tillegg vil Norges Skiforbund, ved styremedlem Tor Bach være representert under avdukingen, sammen med flere av sponsorene.

– Vi håper at det også kommer veldig mye folk for å bli med på dette. Det blir en høytidelig seanse, lover Andreassen.

Avdukingen skjer i forbindelse med Estilbakkløpet, under den alltid godt besøkte Li-martnan.

Statuen er laget i aluminium, og er i full Estilstørrelse og viser skiløperen i kjent positur der han drar til i en motbakke, i det såkalte Estilrykket.

Moderne materiale 

– Tanken var å lage en skiløper i et annet materiale enn i tre. som er gjort med de gamle skiløperne. Estil er en moderne skiløper, og med aluminium får vi til å vise han i tettsittende langrennsdrakt. Dessuten vil den være vedlikeholdsfri, sier Høihjelle, og viser til at Liernes store sønn er den mestvinnende norske skiløperen når det gjelder antall VM- og OL-medaljer etter at fristil kom på programmet under VM i Oberstdorf i 1987.

– Han har tatt totalt 13 OL- og VM-medaljer. De fleste av dem har han fått i posten i ettertid, som følge av at flere foran han på listene ble i ettertid tatt for doping, sier Høihjelle.

– Estil derimot, han er ren som snø. Og et foregangsmenneske både i- og utenfor skiløypa, legger Andreassen til.

– Endelig i mål

Statuen skal få plass oppå flere lag med li-skifer, i et parklignende område i Mebygda. Det ser initiativtakerne virkelig fram til.

– Vi har arbeidet i godt over to år med å realisere statuen. Nå er vi i mål, og det føles veldig godt. Vi gleder oss til den store dagen, sier Andreassen, og legger til at Estil selv synes det er fint å kunne gi noe tilbake til bygda, gjennom noe som kan bli en del av en attraksjon i bygda.

Mer å lese

Trønder-Avisa er opptatt av å ha en saklig og åpen debatt på vår nettutgave. Vi kontrollerer alle innlegg før de kommer på trykk på samme måte på nettutgaven som på papirutgaven. Debatten er åpen for publisering fra kl.07.00 (08.00 i helgene) til midnatt, Du kan gjerne sende inn innlegg på andre tidspunkter men de blir ikke publisert før vi har gått gjennom innleggene.

Vi forbeholder oss retten til å fjerne, forkorte eller redigere innlegg som sendes inn. Ditt fulle navn må fremgå av brukernavn, signatur i kommentaren og/eller Facebook-profil.

Vi har valgt å sette opp et sett av regler for debatten på vår nettutgave
 • Bruk fullt navn.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere andre debattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger blir ikke akseptert.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på t-a.no.
 • Trønder-Avisa har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
Innlegg som bryter med våre debattregler, vil ikke bli publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke forholder seg til disse overholder reglene.
comments powered by Disqus
Siste kommenterte artikler

Anbefalt artikkel

{{item['title']}}
Skjul
Vis