Hamskifte på Moan

Nå blir det færre undøvendige støttepasninger, skriver sportsleder Geir Jenshus.
Sport

Med åfjordingen Roger Naustan som ny hovedtrener tar LFK et langt steg bort fra «svenskemodellen» som har preget lagets spillestil de fem siste sesongene. La det være helt klart, duoen Andreas Holmberg og Magnus Powell har løftet Levanger FK fra å være en middelmådighet til å bli et etablert lag i toppfotballen i Norge. Det kan ingen ta fra de to, resultatene taler for seg.

Samtidig har det nok vært stadig fler på og rundt Moan som har etterlyst en mer gjennombruddsorientert spillestil, i god, gammel trøndersk RBK-tradisjon. Nylig vedtok også styret i LFK at gjennombruddshissighet skulle være den nye melodien.

Det får man garantert nå med ansettelsen av Roger Naustan. I RBK-miljøet fikk Naustan tidlig kallenavnet «Liss-Nils», slettes ingen dårlig betegnelse med tanke på hva legenden fra Orkdal har oppnådd. Helt fra han la spillerkarrieren på hylla har Naustans forbilde og mentor vært Nils Arne Eggen. Da Eggen gjorde comeback i RBK i 2010 var juniortrener Roger Naustan nærmest «frimerke» på orkdalingen i trenings- og kampsammenheng.

Dermed er det også klart hva spillere og publikum kan forvente seg på Moan (eller Levanger stadion som er det offisielle navnet nå) neste sesong. 4-3-3, med indreløpere på veg framover og kanter som truer rommet bak motstanderens forsvar, blir utvilsomt melodien fra første treningsøkt. Unødvendige støttepasninger derimot blir det langt færre av ...

Av trenerkolleger beskrives Naustan som tydelig overfor spillerne, humørfylt og med en både ydmyk og lærevillig tilnærming til trenergjerningen.

Ansettelsen innebærer som sagt et tydelig brudd med de siste års regimer. Det er på mange måter en sjanse å ta for ledelsen i LFK, i tillegg har nytreneren minimalt med erfaring på senior- og toppfotballnivå. Da blir det desto viktigere at kontinuitetsbærerne i laget tar med seg det beste fra tiden med Magnus Powell.

Kun suverene Bodø/Glimt (33) slapp inn færre mål enn LFK (36) denne sesongen. På 30 kamper gir det et snitt på meget sterke 1,2 baklengs pr. kamp. Defensiv trygghet er bærebjelken i ethvert fotball-lag, uavhengig av spillestil og tallkombinasjoner. LFK har en rekke spillere i de bakre rekker som har vært med på «gamet» i mange år, disse må ta med seg sine erfaringer videre, og bidra med disse på treningsfeltet også under den nye treneren.

Det er spesielt offensivt at den enkelte spillers rolle blir annerledes med 4-3-3 og stor gjennombruddshissighet. Undertegnede tror årets sentrale midtbaneduo Horenus Taddese og Adrià Mateo López utmerket godt kan bekle indreløperrollene etter en vinter med øving, verre kan det bli å fylle kantrollene med de spillerne man i dag har til disposisjon.

Dermed blir det sportssjef Andreas Holmbergs oppgave å finne disse spillerne, selvfølgelig i samarbeid med Roger Naustan. For Holmbergs del innebærer dette en helt ny type spillerlogistikk, og nytenking bort fra rollebeskrivelsene i et 4-4-2-system.

LFK scoret kun 39 ganger sist sesong, og trener Magnus Powell etterlyste flere scoringer fra kantspillerne. Pris- og tilgjengelighet avgjør om LFK, og nytrener Roger Naustan, har de rette typene på plass innen kampen om seriepoengene starter igjen 2. april.