Bil i Steinkjer
Gå til

Verksmester Egil Bulling forteller at flere ønsker seg mer lys på bilen nå som mørketiden er her. 

Fritt frem for ekstralys

I høst kom nye, mer liberale regler for montering av eksta fjernlys på bilen.

Nå er mørketiden over oss. Da er det viktig å både se og bli sett. I Norge har vi frem til nå hatt strenge regler for montering og bruk av ekstralys på bil. Fra 1. oktober 2018 ble disse reglene liberalisert på initiativ fra Samferdselsdepartementet. Nå er det opp til deg som bileier hvor mange ekstra lys du ønsker å montere på bilen din.

Må ha godkjente lykter

Med endringene får vi i Norge i praksis samme regler som i Sverige. Verksmester på Auto Fire, Egil Bulling, forteller at det fremdeles er noen regler man må forholde seg til.

– Lyktene skal som monteres på bilen være godkjente. Dette kan du få råd og informasjon om i de fleste faghandler. I tillegg er jo dette fjernlys, så de skal blendes ned når man møter andre kjøretøy, det vil si at de må kobles korrekt. Har du ikke kunnskap om hvordan du gjør dette selv, bør du kontakte et verksted, forteller han.

Sørg for at du kun monterer lys som er godkjente. 

Vis måtehold

På verkstedet hos Auto Fire er de allerede godt i gang med å montere ekstralys på en Mitsubishi Outlander.

– Bilen har mange viktige sensorer foran, så det må vi selvfølgelig ta hensyn til når vi skal montere de ekstra fjernlysene, sier han.

Bulling forteller at de nye reglerne gjelder kun fjernlys, og ikke tåkelys.

– Det er heller ingen krav om maksimal lysstyrke eller parvis montering lenger, men vi anbefaler jo alle å vise måtehold når det kommer til montering av lys.

– Øyet vårt justerer synet raskt fra mørkt til lyst, men andre veien tar det lengre tid. Har du mange lys på bilen, og så blender ned til kun nærlys vil det oppleves som om alt lys forvinner, informerer han.

Ved montering av ekstralys på nyere biler må man ta hensyn til sensorer foran på bilen. 

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Trønder-Avisas redaksjon, men av Trønder-Avisas markedsavdeling.

Trønder-Avisa er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på t-a.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.