Dommer-tvillingene: – Ildsjelprisen betyr mye!

Tvillingbrødrene Trond og Yngve Sakshaug (66) har dømt 5.000 kamper hver. I fjor ble de tildelt Ildsjelprisen for sin innsats.

– Det betyr utrolig mye for oss å få denne anerkjennelsen. Jeg blir helt rørt når jeg tenker på det, sier Yngve Sakshaug. Broren Trond nikker samtykkende: – Dømmingen har vært hele livet vårt i flere tiår, og vi vil fortsette så lenge helsa holder.

Syv kamper i uka
I et halvt århundre har brødrene fra Skjefte vært engasjert i idretten. De startet begge dommerkarrieren på slutten av 70 - tallet og har de siste 40 år vært tilknyttet Byafossen IL. Flere kvelder i uka er brødrene på banen med fløyta rundt halsen og røde og gule kort i lomma. – Vi dømmer kamp stort sett hver dag, smiler brødrene som i tillegg til fotballkamper, også dømmer håndball og kanonball.

Viktig med Fair Play
Det er ikke rent sjelden at noen er uenige med dommerduoen, og noen ganger blir temperaturen på sidelinjen høy. – Vi aksepterer ikke «kjeftbruk», og er ikke redd for å bortvise de som ikke kan oppføre seg, enten det er spillere, trenere eller foreldre, sier Trond, og forklarer at Fair Play er mer enn gule og røde kort. – Fair Play handler om hvordan vi oppfører oss mot hverandre, både på og utenfor banen. Fotball skal være artig for alle – enten laget har medvind eller motvind. Man motiverer ingen ved å stå på sidelinja å være stygg i munnen!

Støtter hverandre
Tvillingene står støtt i dommerrollen, men innrømmer at det er godt å ha hverandre når det stormer som verst. Tronds dommerkarriere hadde blitt kortvarig om det ikke hadde vært for støtten fra broren. – Det var en periode hvor jeg slet med motivasjonen. Jeg var så lei av å bli kjefta på, og hadde lyst til å gi meg. Men heldigvis fikk Yngve meg på andre tanker, sier Trond. – Jeg utfordret han til å holde ut til han iallfall hadde dømt tyve kamper, og da var det gjort, smiler Yngve.

Motivasjon til å fortsette
Tyve kamper ble til fem tusen, og brødrene er ikke i tvil om hva som motiverer dem til å fortsette. – Det er å få se hvordan barn og unge utvikles og vokser i møtet med idretten. Vår oppgave er å veilede og motivere på banen, sier Yngve og forteller at den beste belønningen er smilet han får fra ungdommer som etter en prat med dommeren plutselig skjønner offsideregelen, eller endelig tar sjansen på å skyte på målet etter at motet har sviktet.

Mottok prisen på hjemmebane
Det hundrevis av frivillige ildsjeler som gjennom hele året legger ned en uvurderlig innsats for sine klubber og utøvere. Sparebank1, NTE og TrønderAvisa deler ut prisen «Årets Ildsjel» under Storsjöcupen for å vise takknemmelighet til alle ildsjeler og frivillige som bidrar til at små og store idrettslag i Trøndelag fortsetter å spre idrettsglede og mestring. Under fjorårets Storsjöcup var prisvinnerne opptatt på fotballbanen, og utdelingen ble derfor flyttet til Yngve og Tronds hjemmebane, Byafossen. – Vi har snart fulgt tre generasjoner på banen og sidelinja her på stadion, og det å motta Ildsjelprisen blant «våre egne» her på Byafossen var virkelig stort!

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Trønder-Avisas redaksjon, men av Trønder-Avisas markedsavdeling.

Trønder-Avisa er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på t-a.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.