Visit Östersund
Gå til

Opplev ei magisk førjulstid i Östersund

Det er noe helt spesielt med jula i Östersund. Koselige markeder, spennende sportsbegivenheter og et sentrum i atmosfærisk juleskrud skaper ei magisk følelse som må oppleves på stedet.

– Vi er opptatt av å skape en innbydende julefølelse, sier markedssjef Elisabeth Richardsson i Visit Östersund. Når første advent nærmer seg, går hele byen sammen for å skape ei fantastisk og begivenhetsrik høytid.

For de som ennå ikke har besøkt Östersund før jul, venter en minneverdig opplevelse. Glitrende lys pryder torg og fasader, gater og butikker er utsmykket med frodige graner og langs handlegatene strømmer innbydende julemusikk. Rundt om i byen – som ble kåret til Årets bysentrum i Sverige 2019 – skjer det noe for alle aldre der du blant annet kan gi din ønskeliste til Nissen på Stortorget eller høre finstemt korsang.

«Jamtli hamnar alltid i toppen över Sveriges mysigaste julmarknader.»

Én av de mest elskede juletradisjonene i Östersund er det årlige Jamtli Julmarknad. Markedet, som i år foregår 6.–8. desember, samler hele 200 lokale kunsthåndverkere i et tradisjonelt miljø blant hundre år gamle gårder og torg. Her kan hele familien kose seg med lokalprodusert mat, varme seg ved knitrende bål og kjøpe håndlagde julegaver.

– Jamtli byr på Sveriges mysigaste julemarked, mener Richardsson, som legger til at du finner alt som hører julen til i de pittoreske omgivelsene; fra gløgg og julepynt til hundespann, korsang og hest med slede. Hvis du vil styrke følelsen enda mer, kan du ankomme markedet i et historisk damptog som går regelmessig fra sentralstasjonen.

Jamtli har også det svenske julemuseet, der store og små kan lære mer om juletradisjoner. Blant de morsomme aktivitetene i år er blant annet gammeldags pepperkakebakeri, juleutstillinger og en levende julekrybbe der besøkende møter både hyrder, englekor og kloke menn.

«Världscupveckan är ett perfekt tillfälle att gå på någon av tävlingarna och sen göra sin julshopping i city.»

Den sportsinteresserte besøkende kan gå inn i kalenderen fra 30. november til 8. desember, da Östersund er vert for et av høydepunktene i skisesongen; premieren på World Cup i skiskyting. I løpet av en spennende uke vil den absolutte verdenseliten samles på Östersund Ski Stadium for å konkurrere i nervepirrende dueller som oppleves best midt i folkemengden på tribunen.

– Det er ikke mulig å slå følelsen av å se innspurten live, midt i folkehavet, sier Richardsson. Forventningene til både det norske og det svenske landslaget, som begge lyktes så bra under VM i februar, er høye og det er gode sjanser for å se dem ta hjem medaljer. Det er en perfekt mulighet til å delta på en av konkurransene og deretter gjøre julehandelen i byen.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Trønder-Avisas redaksjon, men av Trønder-Avisas markedsavdeling.

Trønder-Avisa er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på t-a.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.