En tur gjennom Innherred: Snåsa

Blant trolsk skog og mektige fjell ligger Snåsa. Bygda ligger i nordenden av Snåsavannet, Norges sjette største innsjø og landets beste ørretvann. Vannet huser også sjøormen Kudulla, skal vi tro snåsningene. Historie, sagn og naturopplevelser preger snåsalivet. Her er det kort vei til fjellet, men bygda byr også på mye mer. Snåsa var et åsted for hendelser under krigen, og dette gjør Snåsa til et spennende reisemål for den som er interessert i historie. Snåsa er på mange måter sørsamenes hovedstad. Her finner du Saemien Sijte, et sørsamisk museum og kultursenter, i Snåsa sentrum.

Bøla ligger i Steinkjer, men Bølabua er driftet av Saemien Sijte og mye av Bølareinens rike ligger på snåsasiden. Dette historiske stedet er et naturlig stopp på veien fra Steinkjer til Snåsa. Helleristningsfeltet består av 30 figurer, som omfatter jerv, bjørn, elg, en sjøfugl og en skiløper. På Bøla Kafé kan man få enkel matservering, med hovedfokus på produkter av reinkjøtt og lokale råvarer.  Foto: Visit Innherred

Snåsa byr på idylliske badeplasser i ferskvann og elver. Grønøra er ei nydelig sandstrand omtrent 1,5 mil fra Snåsa sentrum. Der er det langgrunt og optimalt til små barn. Det er vei helt fram til parkeringsplassen og fin sti fram til stranda, der det også er mulig å ta seg fram med rullestol. Mossela badeplass er et eldorado for de som liker svaberg, små kulper og fossestryk. Badeplassen som ligger i elva mellom Nagelhus og Mona er et populært for badende og solslikkende barnefamilier. Badeplassen er tilrettelagt for rullestorbrukere og det er parkering ca. 30 meter fra badeplassen.   Foto: Visit Innherred

Sommeren i Snåsa betyr seterliv. Her finner du flere setre spredd i skog og fjell med beitende kyr og melkeforedling. I begynnelsen av juni åpner de første setrene i Snåsa dørene for publikum, og de siste stenger ikke før starten av august. Det kommer ingen melkebil til setrene, så melka må foredles der. Gamle og nye kunnskaper kombineres og det blir stadig flere seterprodukter å smake på, laget av melk fra glade kyr som har beitet i rent, urterikt beite.   Foto: Visit Innherred

Viosen ligger vakkert til helt i enden av Snåsavatnet. Viosen er ”gamlebyen” i Snåsa, og var tidligere sentrum med både bakeri, handelslag og kai. I dag er Viosen stort sett preget av bolighus, mange i gammel stil. Viosen har også båtplasser for fritidsbåter, badestrand og idrettsanlegg med kunstgressbane og tartandekke. Snåsa Bygdamuseum (Vonheim) ligger også like ved Viosen.  Foto: Tore Viem

Tilbring natten ved Snåsavannet. Her har vi hotell og flere campingplasser, der du kan sove i hytter, i telt eller bobil. Avslutt dagen med et nattbad i Snåsavannet, og kanskje får du øye på Kudulla?   Foto: Kristoffer Grindberg

Mer info:

www.visitinnherred.com

www.snasa.no/besok-oss/


Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Trønder-Avisas redaksjon, men av Trønder-Avisas markedsavdeling.

Trønder-Avisa er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på t-a.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.