Overrasket og oppgitt over Hanssen

Frp synes det er kritikkverdig at helseminister Bjarne Håkon Hanssen ringte sykehuset da Inge Ryan ble innlagt, mens han ellers ikke går inn i enkeltsaker.
Nyheter

Ifølge Dagbladet oppfattet flere sentrale kilder det som et press da helseminister Bjarne Håkon Hanssen ringte rundt til sykehusdirektøren og sjefen i Helse sør-øst da hans mangeårige venn, SVs parlamentariske leder Inge Ryan, var misfornøyd med behandlingen ved Ullevål universitetssykehus.

Lederen av Stortingets helse- og omsorgskomité, Harald T. Nesvik (Frp), betegner hendelsen som underlig og kritikkverdig.

– Vi stiller store spørsmål ved hvilke vurderinger han har gjort seg, og er både overrasket og oppgitt over at han griper inn på denne måten, sier Nesvik til NTB.

Enkeltsaker

Også partileder Siv Jensen har i mediene lørdag stilt seg kritisk til det hun mener er særbehandling av kompisen Ryan.

Nesvik tar forbehold om at fakta i saken er riktig framstilt, men mener at slike samtaler til toppsjefene i helseinstitusjonene ikke kan tolkes som noe annet enn press for å gi Ryan bedre behandling.

– Vi har mange ganger henvendt oss til ministeren om enkeltskjebner i Helse-Norge, men standardsvaret er at han ikke kan gripe inn i enkeltsaker. Hvis dette er en ny linje fra Hanssen, forventer vi at han begynner å gripe inn når han får henvendelser om vanlige folk i vanskelige behandlingssituasjoner også.

Vil ikke kritisere

Høyres Erna Solberg vil ikke kritisere Hanssen for hans inngripen.

– Jeg kan ikke tro at Bjarne Håkon har ment å være noe annet enn en god venn i dette tilfellet, sier hun til NTB.

Hun påpeker at en statsråd må trå varsomt i slike situasjoner, men sier det er umulig å bedømme om innholdet i samtalene kunne tolkes som press.

– Jeg har ikke noe grunnlag for å tro det. Vi kan ikke være allergiske mot at statsråder ringer og snakker med helsesjefene.