Det som gjør Vårres jul fantastisk er ikke harselaset med kirka, men de flotte, varme og folkelige julesangene

«Julegitaren» er ei sår barndomsvise som kanskje er mer effektiv enn noe annen religionskritikk Rotmo har framført, nettopp fordi han for en gangs skyld åpner opp litt og viser fram det som er viktig for ham, skriver politisk redaktør i Nidaros Snorre Valen. Foto: Johan Arnt Nesgård / Trønder-Avisa
Nå som debatten raser om Hans Rotmos (manglende) innlemmelse i Rockheim Hall of Fame, hentes denne teksten, som opprinnelig sto på trykk i Klassekampen julaften 2012, fram igjen sammen med julepynten.
KommentarDette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger. (Trønderdebatt) Vi skjønt det når a Tante Anna kom
Og rundvaska i kvart einaste rom
Og vi ungan vi vart påkledd og sendt ut
Det lukta grønsåp overalt te slut
I stua gikk a mor og bynnt forander
Vi glodd på engla, stall og raud girlander
Og julestjerna brann som hu ha brinni
Vi kleiv opp fer å sjå ka som va inni
Hver jul så lenge jeg kan huske har «Vårres jul» stått på i stua julaften. Plata, som ble gitt ut av Hans Rotmo og Henning Sommerro i 1980, har en helt spesiell plass hos mange, spesielt i Trøndelag.
Men sånn har det ikke alltid vært. Da plata opprinnelig kom ut, ble det rabalder og ståk rundt mange av tekstene. Plata solgte dårlig, og selskapet som sto for utgivelsen gikk konkurs. Først med nyutgivelsen på CD på 1990-tallet ble plata allemannseie. Da var «Vårres Jul» gått fra å være opprørsplate til å bli et av TV 2s flaggskip på juleplatefronten.
«Vårres Jul» kombinerer ville bygdehistorier, det sedvanlige brautende og breiale Rotmo-behovet for å provosere og plutselig sår, ærlig barndomsfortelling, alt til fantastisk gitarspill av Gunnar Andreas Berg og tramporgel fra Henning Sommerro.
Ferden går fra juleforberedelsesidyll med a' tante Anna via den lokale slakterens ufrivillige og komiske selvmord, og så tilbake til ei sår barndomsvise som kanskje er mer effektiv enn noe annen religionskritikk Rotmo har framført, nettopp fordi han for en gangs skyld åpner opp litt og viser fram det som er viktig for ham:
Gitar'n den vart hengt på plass og
hang som Jesus i eit spik
Og vokta oss kvar enda dag imot
urett, fant og svik
Det sitt så djupt i hjartet det som
kjem fra mor og far
For mæ e jula hellig, og Gud e ein gitar
Mange år seinere kom «Vårres Jul 2», som ikke er i nærheten av å ha samme sjarm. Men bråk kan Rotmo fortsatt lage. I vår kom låta «Vi fra andre», der han med «innvandrer»-aksent synger om hasjrøykende, kjønnslemlestende, trygdesnyltende innvandrere og alt annet ytre høyre måtte ha lykkes med å stemple innvandrere i Norge som. Rotmo selv hevder at dette er det samme som han har holdt på med hele tida: Samfunnsrefs, debattskaping og religionskritikk.
Men det er ikke sant. For det er forskjell på å harselere med ei mektig kirke som i 1980 fortsatt hadde makt til å få sensurert film i Norge og å befeste rasistiske forestillinger om samlebegrepet «innvandrere». Rotmo faller for eget grep når han gjør det klart at han faktisk mener det han synger.
Mange sier at de ikke vil kunne ha samme forhold til «Vårres Jul» etter rabalderet i vår. For noe tull. Det er jo vår kjærlighet til sangene på «Vårres Jul» som gjør plata til felleseie, ikke hva Rotmo lirer av seg til enhver tid.
Det som gjør plata fantastisk er ikke harselaset med kirka, men de flotte, varme og folkelige julesangene. Derfor synger jeg ateistiske «Julegitaren» med samme uproblematiske selvfølge som den kristne «Deilig er jorden». De er flotte sanger.
Det som slår meg når Frp klager over for lite Jesus i barne-tv, og humanetikere avkristner «Deilig er jorden» er: Kan ikke alle bare slappe av. «Deilig er jorden» trenger en ateistisk tekst like lite som «Julegitaren» trenger gud. Jula tilhører alle. Den er vårres.
Sjå snø'n han ligg så fin og kvit
No kjem det hest og slea hit
Hør bjella hi så fin ein klang
Og linge-lange-ling-lang-lang.
(Teksten sto opprinnelig på trykk i Klassekampen 24. desember 2012. -red.)
Kommentarer til denne saken