Gå til sidens hovedinnhold

Dette er de nye «71 grader nord»-kjendisene

Ti nye kjendiser skal legge ut på tur.

(Nettavisen): Denne uken legger ti nye kjendiser ut på Norges vakreste eventyr, nemlig «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis».

I løpet av de neste ukene skal de alle legge ut på tur fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord, og underveis må de én etter én reise hjem fra konkurransen før en seirende kjendis står igjen på Nordkapp med en splitter ny bil til odel og eie.

Nivået på kjendisenes erfaring innen tur og friluftsliv varierer, og en av dem som ikke er særlig turvant før avreise er tidligere «Senkveld»-programleder Thomas Numme (51).

– Jeg har jo ligget i 20 år på sofaen, så det blir interessant å se hvor langt det kommer til å ta meg, sier han til Nettavisen.

– Kan fort ryke ut først

51-åringen har fått tilbud om å være med i programmet før, men dette var første gang det passet å si ja.

– Jeg har aldri hatt anledning til å være med, for jeg har jo hatt «Senkveld» og andre prosjekter. Så da den forespørselen kom nå så tenkte jeg at det er nok den siste sjansen min. De kommer ikke til å ringe meg når jeg er 65 og spørre om jeg vil være med på «71 grader nord», sier en lattermild Numme.

Den tidligere «Senkveld»-programlederen sier selv at han ikke er noen turmann, og hevder han aldri har lagt ut på tur frivillig. Likevel har det blitt noen turer på ham, da alltid i TV-sammenheng. Da har han stort sett blitt sur, erfarer han.

– Men jeg skal prøve å skjerpe meg. Ikke bli så sur. Men når jeg blir sliten så blir jeg muggen, sier Numme.

51-åringen har forberedt seg på de kommende ukene ved å gå tur i skogen med sekk på ryggen, og i tillegg har han saumfart YouTube på jakt etter videoer som kan lære ham å bruke både kart og kompass. Men til tross for forberedelsene tror han imidlertid ikke han står igjen som vinneren til slutt.

– Jeg tror ikke jeg kommer til å vinne, men jeg tror jeg kan klore meg fast ganske lenge, for jeg er veldig sta. Men jeg er veldig klumsete, så jeg kan fort ryke ut først, også, sier han.

Pause fra bokseringen

Numme får selskap av boksestjernen Cecilia Brækhus (39), og heller ikke hun er særlig turvant.

Faktisk har 39-åringen aldri overnattet i telt før.

– Jeg er jo glad i å trene, og jeg har vært ute i naturen. Men jeg har aldri sovet i telt eller vært med på noe av det man virkelig kaller «tur». Aldri sovet utendørs, laget mat ute eller liknende, forteller den berømte proffbokseren til Nettavisen.

Brækhus har heller ikke sett programmet hun nå skal delta på i sin helhet før.

– Jeg har vært så mye ute og reist, så jeg har ikke fått sett det. Men jeg har jo sett noen klipp, og jeg gleder meg enormt til spesielt klatringen. Jeg har aldri klatret utendørs på en fjellvegg, så det tror jeg blir helt fantastisk, sier hun fornøyd.

Cecilia Brækhus har, i likhet med Numme, også blitt spurt om å delta tidligere, men først i år var det plass i timeplanen.

– Nå passet det akkurat. Vi har en liten pause fra boksingen frem til midten av sommeren, også har jeg akkurat hatt kamp. Så denne gangen klaffet alt, sier hun, og legger til at hun tror deltakelsen kun vil være positiv for boksekarrieren.

– Jeg tror det er kjempebra. Jeg tenkte at nå trenger jeg en liten pust i bakken fra boksingen, men samtidig ville jeg være i fysisk aktivitet. Så dette er helt perfekt, sier Brækhus.

Vil inspirere datteren

Tshawe Baqwa (41) har takket ja til programmet for å sette et godt eksempel for datteren sin.

– Jeg snakket med datteren min, også sa jeg til henne at det er viktig å ikke være redd for å gå ut av komfortsonen sin. At det er på den måten vi lærer. Også var hun litt kjapp i kjeften og spurte meg om når jeg gjør det. Og da tenkte jeg at det er lenge siden jeg har vært utenfor komfortsonen, forteller han.

Som følge av dette valgte han å takke ja til utfordringen, ettersom man lærer mer gjennom handling enn ord. Artisten legger imidlertid ikke skjul på at han er spent på det hele.

– Jeg holder på å pisse på meg, for å være ærlig. Det kommer til å bli helt sinnssykt. Hva faen er det jeg har gjort nå?

Baqwa er uansett veldig klar for å konfrontere fryktene sine.

– Det er ikke bare den konvensjonelle høydeskrekken. Jeg har sånn «jeg holder på å bæsje på meg-høydeskrekk». Og jeg holder på å pisse på meg av å svømme i elva her ute. Jeg er ikke redd for vann, men hvis vi tar en tur utaskjærs så pisser jeg på meg av tanken på å svømme, røper 41-åringen.

– Det er sikkert et resultat av å være et sånt «bytryne», som jeg har vært hele livet mitt. Og det er litt flaut, og. For vi er såpass heldige at selv i hovedstaden vår så er det mye natur. Så vi har ikke så mange unnskyldninger å gjemme oss bak. Du har muligheten. Der er vinduet, liksom, legger Baqwa til.

Nå som vinduet står på vidt gap som følge av koronapandemien og ingen spillejobber, er han omsider klar.

– Det tenker jeg å utnytte meg av. Både for meg selv og min indre kamp, og ikke minst for datteren min, sier han.

Reality for første gang

Danseren Mona Berntsen (31) gjør debut innen reality-tv med deltakelsen i «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis».

– Jeg har tenkt at hvis jeg skal gjøre et realityprogram, så er dette veldig spennende. Det å få oppleve Norge på denne måten, reise og føle på utfordringer og forhåpentligvis mestre noe ... Det blir spennende, forteller hun til Nettavisen.

Berntsen er vant til å være relativt privat, og hun legger ikke skjul på at hun er spent på å dele mer av seg selv.

– Jeg er jo veldig vant til å være fagperson på tv. Enten så opptrer jeg, eller så har jeg sittet i dommerstolen i «Norske Talenter». Og nå skal jeg bare være Mona på tur. Det blir veldig uvant. Jeg har prøvd å forberede meg mentalt på at det blir litt mer nakent. Det blir litt mer Mona som menneske enn Mona som utøver. Som er litt skummelt, men samtidig litt greit, også, forteller den populære 31-åringen.

Hun legger til at hun ikke har særlig med turerfaring.

– Jeg er ikke et friluftsmenneske. Jeg elsker naturen, det gjør jeg, men jeg har ikke gjennom min karriere hatt tid til å prioritere det i min hverdag. Mitt liv har vært i studio og på scenen og på fly. Og det er sånn det har vært. Så det å kunne oppleve det tror jeg blir veldig spennende, fastslår danseren.

– Jeg skal gi alt

Årets yngste deltaker er freestylekjører Birk Ruud (21), noe han tror kan være en fordel i konkurransen.

– Da kan jeg jo spille på at jeg kanskje trenger litt hjelp siden jeg har mindre erfaring enn de andre, sier han og ler.

21-åringen drømmer om å nå helt til topps, men det er ikke det han skal fokusere på underveis.

– Målet mitt er jo å komme til finalen i alle fall, men jeg vet at hvis jeg har fokus på å vinne så er det ikke så morsomt. Jeg har litt erfaring med det fra ski. Du kan ikke se for deg potten før du har fullført. Så det blir det å bare kjøre på, kose seg og leve i nuet, så får vi se hvordan det går, forteller han.

– Men jeg skal gi alt, legger den unge freestylekjøreren til.

Vil motbevise fordommer

Aurora Gude (28) har mye tv-erfaring, og har tidligere vært å se i «Paradise Hotel», «Charterfeber» og «Camp kulinaris».

Hun ble veldig glad da hun fikk spørsmål om å være med.

– Jeg takket ja med en gang. Jeg elsker utfordringer, og dette er ikke en sjanse man får på løpende bånd, sier Gude.

28-åringen håper hun deltakelsen kan bidra til å slå ned på fordommer hun ofte opplever å bli møtt med.

– Mye av målet mitt her er å vise folk at de må slutte å ha så mange fordommer. Jeg lever med fordommer og har gjort det hele livet, føler jeg. Hvis man skiller seg ut og bryr seg om utseendet sitt så er man stokk dum og kan ingenting. Og jeg opplever at uansett hva det er, om det er «71 grader nord» eller «Camp kulinaris», så sier folk at hun ryker først og klarer ikke dette her, sier 28-åringen overfor Nettavisen.

– Og jeg vil vise, spesielt de unge, at du kan være hvem du vil. Det er ingen som kan si hva du kan og ikke kan. Du er ikke idiot bare fordi du synes det er gøy å pynte deg. Det er så mange rare fordommer på det der, og du blir dømt med en gang du bryr deg om hvordan du ser ut, sier realityprofilen.

Selv har Aurora Gude god tro på at hun kan nå langt:

– Jeg har høy selvtillit, jeg er sterk i kroppen og er aktiv. Så jeg har gode forutsetninger fysisk. Også har jeg veldig konkurranseinstinkt, så jeg vil jo komme så langt jeg klarer.

– Jeg trenger bil

Komiker Rasmus Wold (28) vil ikke beskrive seg selv som et turmenneske, og vet ikke helt hvorfor han har takket ja.

– Men dette er et av de programmene jeg har sett på som jeg har tenkt at jeg vil være med på. De gjør så mye gøy. Der en klisjé, men det er et eventyr med store opplevelser, sier han.

Før avreise har han forberedt seg på å bære tungt.

– Jeg har gått på tur med en sekk full av vannflasker, som føltes helt meningsløst. Men jeg fikk testet å gå med tung sekk, da. Også har jeg testet litt kart og kompass, for der har jeg skjønt at det er mange fallgruver. Og jeg kommer sikkert til å gå i mange av dem, forteller 28-åringen til Nettavisen.

Drømmen med realitydeltakelsen er å nå helt til topps, der en premie han har bruk for står og venter.

– Jeg skal ikke legge skjul på at jeg har lyst til å vinne. Jeg har lyst på bil, og jeg trenger bil. Og jeg tror jeg kan vinne, for det er mange tilfeldigheter på tur. Men vi får se, sier Wold.

Sement og spylevæske i sekken

Også artist Silya Nymoen (43) har forberedt seg med å gå på tur med tung sekk før avreise.

– Jeg har fylt en sekk med sement og spylevæske, for det var det tyngste jeg kunne tenke meg, sier hun til Nettavisen.

Nymoen har nylig flyttet «ut på landet», og ser på deltakelsen som en god mulighet til å bli bedre kjent med alt som følger med et liv nærmere naturen. Hun gleder seg.

– Jeg har aldri gjort noe i nærheten av det vi skal gjøre nå, så det blir veldig spennende, sier hun.

43-åringen gleder seg spesielt til alle naturopplevelsene underveis, og vil helst se så mye som mulig av Norge i løpet av konkurransen. Derfor har hun som mål å komme langt.

– Jeg vil jo vinne, men jeg kommer ikke til å gå rundt og tenke på det hele veien. For jeg er med for opplevelsens skyld. Jeg vil komme til finalen fordi jeg vil være med på alt.

– Jeg vil ikke gå glipp av noe, for det er kjipt å gå glipp av alle de fine stedene på turen, legger artisten til.

Rutinert turgåer

Programleder Petter Schjerven (53) har blitt spurt om å være med hele fem ganger tidligere.

Først nå har han funnet en ledig plass i timeplanen.

– Du skal jo sette av litt tid, og tidligere har det klaffet dårlig med andre produksjoner. Men nå i disse tider er plutselig almanakken litt luftigere, så nå var det en mulighet, sier han.

Schjerven har god erfaring med tur og friluftsliv, og har sovet flere netter ute opp gjennom. I tillegg er han rutinert med både kart og kompass, så selv tror han den største utfordringen for ham blir den fysiske delen av innspillingen.

– Det å gå og anstrenge seg så mye over såpass lang tid med tung sekk ... Og i tillegg gjøre litt rare manøvre og akrobatiske ting som gjør at jeg kan strekke en rar muskel eller få en dobbel skiveprolaps eller noe sånt, det er nok en utfordring.

– Er du redd for å skade deg underveis på turen?

– Ja, det er jeg. Jeg synes det er dumt hvis jeg trår over eller strekker en muskel på dag tre. Det hadde vært kjedelig.

Tips og triks fra kompisen

Youtuber Agnete Husebye (25) har fått gode råd og tips fra sin gode venn og fjorårets finalist, Victor Sotberg (29).

– Vi har snakket en del, så jeg har fått en del tips. Spesielt sånne småting, som å ha nøtter i lomma og hvordan man skal pakke sekken best og sånn, sier Husebye til Nettavisen.

Utover dette har hun forberedt seg både ved å se på tidligere sesonger og suge til seg informasjon.

– Også har jeg har gått en del tur med tung sekk, og jeg har også prøvd å lære meg kompass. Jeg har sett alt som finnes på YouTube. Også har jeg faktisk rappellert, så da fikk jeg testet høyder. Og det gikk bra, så jeg har heldigvis ikke høydeskrekk. Også har jeg trent litt intervaller og prøvd å få opp kondisen litt, forteller hun om forberedelsene før turen.

Hun håper hun kan nå så langt som mulig i konkurransen.

– Jeg går ikke inn for å vinne, men jeg går inn for å være med så lenge som mulig. For det ser så sykt ut alt de gjør, og jeg har så lyst til å være med på det. Så det er bare det jeg tenker på, jeg har ikke lyst til å gå glipp av noe, forteller 25-åringen.

Kommentarer til denne saken