Gå til sidens hovedinnhold

Du skal ikke måtte føde alene

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Trønderdebatt)

Over 40.000 nordmenn har signert Fødeopprøret. En fødsel kan være stressende nok i seg selv for mange. Derfor må det ikke være uforutsigbart om partner faktisk får være tilstede.

Å bli foreldre er noe av det største mange opplever i løpet av livet. Det å hindre fedre eller medmødre å være med på svangerskapskontroller, fødsel og barsel blir bare feil. Retningslinjene fra Helsedirektoratet må sikre at de får delta. Folkehelseinstituttet har fra før anbefalt hurtigtester i adgangskontrollen til sykehusene. Nå ber helseminister Bent Høie sykehusene om å vurdere økt bruk av hurtigtester slik at foreldre får være mer sammen i forbindelse med fødselen.

De siste ukene har mange kvinner krevd å få slippe å føde uten partner, og å slippe å være alene etter fødselen. Høygravide kvinner forteller om det som antagelig er et av livets største, men også skumleste øyeblikk. Jeg forstår godt at de er redde for å måtte gå gjennom dette alene. Det er frustrerende å tenke på at din nærmeste pårørende kjører deg til sykehuset, og så ikke får være med deg inn. Dette har bidratt til unødvendig usikkerhet for mange.

I januar kunne vi lese om Pål, fra smitterammede Nordre Follo, som måtte følge fødselen på FaceTime hjemmefra. Det er ikke sånn folk vil oppleve en fødsel. Sykehuset Ahus endret raskt rutinene, og nå er det klart at far eller medmor får være med under fødsel. Det viser at det handler mest om vilje og gode smitteverntiltak.

Jeg har fått høre historier fra kjente og ukjente om at det er frustrerende, vanskelig og skremmende å ikke få være sammen under fødsel og i barsel. Å holde fedre borte fra sine barn de første dagene etter fødsel er uten tvil et svært inngripende tiltak. Bånd mellom foreldre og barn skapes fra første stund.

Vår regjering har sørget for at det tidlig i pandemien kom på plass en veileder hvor det står at det er særlig viktig å legge til rette for at pårørende får besøke sine nærmeste i institusjon og være tilstede med partner i forbindelse med fødsels og barseltid.

Hovedregelen er at partner eller nærmeste pårørende skal kunne være med på fødsel. Men i hvor stor grad en kan åpne fødeavdelingene, beror også på smittesituasjonen. Det ville være svært vanskelig for fødende om fødeavdelinger skulle stenges på grunn av smitte. Derfor må smitten holdes nede. Det er viktig at sykehusene foretar smittevernfaglige vurderinger, men de må også vurdere hvor strenge og inngripende tiltakene skal være til enhver tid. Bruk av hurtigtester av far eller medmor vil kunne være med å sikre at man slipper å skilt fra hverandre under fødsel.

Jeg forventer nå at helseforetakene og sykehusene følger opp anbefalingene fra Helsedirektoratet sånn at par får være sammen under fødsel og i barselstiden, så lenge smittesituasjonen lokalt tilsier at dette er forsvarlig. Regjeringen har lagt til rette for at ingen skal måtte føde alene. Nå må sykehusene følge opp.

Kommentarer til denne saken