Den flyvende hund

I 1929 brant storgården Gjævran, og dårlig samvittighet manet fram skrømtet som skremte ei hel bygd i mange år.

Slik så Gjævran i Egge ut på slutten av 1800-tallet. En storgård med vidt utsyn til både Beitstadfjorden og Egge kirke.  

Ekstra

«Den flyvende hund mellom Gjævran og Lund» er sagnet om en svart og stor hund med ildslys i øyne og gap – og som ble manet fra mørket i samvittigheten. Men la oss først se på den opprinnelige historien, og gå tilbake til en dramatisk brann for over 80 år siden.

Den 28. november i 1929 ble storgården Gjævran i Egge utsatt for den røde hane. Både uthusbygning, fjøs og stall ble flammenes rov, og over 100 husdyr brant inne. Avisen Inntrøndelagen meldte at det sannsynlig dreide seg om cirka 50 kyr, 10 hester, 24 svin, 27 sauer og noen fjørkre.