«For vind sår de, og storm skal de høste», skrev profeten Hosea for omkring 2800 år siden. Onsdag kveld norsk tid var dette hva republikanerne fikk oppleve i kjernen av det amerikanske demokratiet – Kongressbygningen på Capitol Hill.

Bildene som utover kvelden havnet på ulike medieplattformer og sosiale medier har vi sett utallige ganger før – men aldri i hjertet av USA. Vi så det i Øst-Europa da kommunismen falt for 30 år siden, vi har sett det i Latin-Amerika når militærjuntaer har nådd sitt endepunkt – og vi har sett det i Asia og Afrika, hvor regimer både langt til venstre og høyre på den politiske skalaen har gått over ende.

Men folkemengder som med makt trenger seg inn i selve kjernen av det amerikanske demokratiet, etter å ha blitt oppfordret til det av en sittende president? Det høres ut som et dårlig plott i en enda dårligere film på Netflix. Men nå har det skjedd. Og i kjernen av det hele sitter en president som har blitt stilltiende backet opp av sitt eget parti de siste ukene.

Senatets leder Mitch McConnell, som regnes som en av de mektigste i Det republikanske partiet, var onsdag kveld krystallklar i sin fordømmelse av president Donald Trump, og han satte nok ord på hva mange i eget parti «egentlig» tenker når han uttalte at «Hvis dette valgresultatet skal forkastes på grunn av vage påstander fra den tapende side, kan vårt demokrati ende opp i en dødelig spiral». McConell har vært tydelig i sin fordømmelse av president Trumps motstand mot å akseptere valgresultatet de siste ukene, men han har definitivt ikke hatt et samlet parti bak seg.

Det vi har vært vitne til de siste ukene er ikke et demokrati verdig. Selve kjernen i et fungerende folkestyre er at den sittende utøver av makt aksepterer at folket gjennom valg kan velge å gi makten til noen andre. Det er riktig, slik Donald Trump gjentar gang etter gang, at ingen republikaner har fått flere stemmer enn ham – noen sinne. Dette vil forskere komme til å bruke nær endeløse ressurser på å tolke de kommende årene. Men det er også riktig at Joe Biden vant med mer enn sju millioner stemmer – og dermed innkasserte en historisk seier i et presidentvalg. Dette har Donald Trump nektet å anerkjenne. Dermed har han aktivt havnet i en situasjon hvor han undergraver selve demokratiet – langt mer enn selve valgresultatet.

Det som nå skjer i USA er et sørgelig eksempel på hva som kan skje når enkeltpersoner setter egeninteressen foran alt annet. Og når veletablerte politiske bevegelser velger å slutte opp om politikere som åpent angriper folkets rett til å avgjøre hvem som skal styre, og hvem som ikke skal gjøre det.

Donald Trump har ingen mulighet til å nå fram med kuppet han nå åpenbart har iscenesatt, men partiet han har representert kan komme til å bli revet i stykker. For vi kommer ikke forbi at Trump har klart å mobilisere krefter som de etablerte politiske miljøene ikke har nådd inn til på mange tiår.

LES OGSÅ: Kaos i Washington: – Kvinne behandlet for skuddskader i brystet ved Kongressen

Nå pågår kampen for å redde verdens mektigste demokrati. Den kommer til å vare i flere år framover. Den største trusselen mot USAs folkestyre skjer ikke inne i kongressbygningen onsdag kveld norsk tid. Den forblir etter at politiet har rensket bygningen og gjenetablert kontroll. Det republikanske partiet har dyrket fram en kreftsvulst i det amerikanske samfunnet – og den kan vise seg å ha spredning utenfor landets grenser.