Redselsnatt i Midjogrenda

22. april: De britiske troppene trekker seg tilbake til Beitstad via Fossem og Sunnan. Okkupasjonsstyrkene tar Midjo med rå makt.

Etter at Steinkjer var lagt i grus rykket de tyske troppene nordover.  

Felttoget i Nord-Trøndelag

De britiske troppene må gjøre retrett tilbake til Beitstad og strømmet forbi Fossem og Sunnan i totalt oppløst tilstand. Kl. 20.00 kom beskjeden om at britene  var fullstendig slått, og at tyskerne nå rykket forbi Steinkjer.

Mandag 22. april kastet tyske bombefly nye bombelaster over Steinkjer. Denne gangen var det bebyggelsen vest for jernbanen som skulle rammes. En engelsk avdeling hadde rømt nordover til Byafossen og førte til at tyskerne bombet Byafossen også. De fleste bombene på Byafossen gjorde liten skade,  men brannbomber som falt ned på By satte to store hovedbygninger i flammer. Senere på dagen ble Sunnan bombet, men også her gjorde bombene gjorde liten skade.

Panikk og redsel

Om ikke skadene av bombene var veldig store, var forvirringen, redselen og panikken i befolkningen langt værre. Tyskernes tunge angrep på Steinkjer og bygdene omring byen knuste all motstand og britene måtte gi slipp på strategisk viktige Steinkjer.

I en dagboksberetning fra en avdelingene av DR3  på Sunnan heter det: ”Kokkene skjøt vilt mot de tyske flyene. Bombekasteren smilte bare og vinket til gutta som lå der sammenkrøpet og ventet at mitraljøsen skulle spille opp”. Tyskeren i flyet kunne gjerne smile, han hadde vel ikke så mye å frykte fra noen skarve matkokere med karabiner.

Trodde britene var på Midjo

Ved 22-tida mandag 22. april rykket 25 tyskere oppover Ogndalsvegen mot Midjo bru. Andre avdelinger kom mot Midjo fra Skjeftelia og Trana. Tyskerne trodde at engelske soldater hadde forskanset seg på Midjo gård og ble styrket i troen da den norske bruposten ved Midjo-brua skjøt mot dem før han trakk seg tilbake.

Brannbomber

Midt på natta startet tyskerne maskingevær-offensiven mot Midjo. Litt senere ble tre brannbomber skutt mot hovedbygningen som var full av folk som hadde evakuert fra Steinkjer. Alle som var i huset måtte rømme i ly av mørket og ålte seg bortover jorden til sikkerhet i skogen like ved. Hovedbygningen sto i lys lue bare på noen få minutter og uthusene tok etterhvert også fyr. Kuleregnet som fulgte gjorde et mulig  slokningsarbeid umulig. To mennesker omkom i brannen på Midjo. I tillegg ble 30 melkekyr, mange griser, hester og småfe flammenes rov.


Les alle Trønder-Avisas artikler fra felttoget her

Felttoget i Trøndelag var over 5. mai 1940. Her kan du lese hvordan det utviklet seg dag for dag fra angrepet 9. april.

 
Felttoget i Nord-Trøndelag