Minner fra Levanger

Asbjørn Eklo fra Levanger minnes hvordan det var å være ungdom i Levanger når tyskerne okkuperte Norge.

Tyske soldater med hester og vogn utenfor Levanger folkeskole. Foto: Per Renbjør, eier Levanger Museum.  

I 2011 ga Asbjørn Eklo ut en bok om okkupasjonen i Levanger. Foto: Trond Blikø. 

Felttoget i Nord-Trøndelag

Vi presenterer Asbjøn Eklos minner fra et okupert Norge. Dette er første del av hans memorarer  fra aprildagene i 1940. Andre del publiseres 24. april.

Jeg var 12 år gammel da Tyskland innvandret Polen med påfølgende krigserklæringer fra Storbritannia og Frankrike. På den historiske dagen 1. September 1939 var jeg i Sandvika i Verdal sammen med mor og to søstre. Min mor hadde tatt noen feriedager på Sandvika, som den gang ble drevet som pensjonat. Vi levde et ubekymret liv, og her på Sandvika forsøkte jeg fiskelykken for første gang. Jeg var nok ingen dreven fisker, for da jeg fikk napp ble jeg så ivrig at jeg dro stang, snøre og fisk opp med et kraftig rykk, så fisk med snøre havnet oppe treet bak meg. Jeg måtte klatre opp i treet for å få ned fisken, men det var en pen ørret på omtrent ett halvt kg. Jeg var ganske stolt da jeg gikk til fru Erikson som bestyrte kjøkkenet på Sandvika. Hun lovet at jeg til middag skulle få servert fisken, og det ble et fint måltid som jeg delte med flere.

Krigen ville aldri nå Norge

Det hadde lenge vært spent nede i Europa, men for en 12 åring syntes dette å være langt unna. De voksne satt hver kveld ved radioen for å høre nyheter. Den 1. september 1939 satt også jeg sammen med de voksne, og fikk høre om krigen, som senere skulle utvikle seg til en verdenskrig,  hadde brutt ut. En stor og fyldig kar, lensmann Goldvin i Stod, trøstet alle med at denne krigen ”aldri ville nå Norge”.

9. april 1940

Vi ante jo fred og ingen fare, men morgenen den 9. April ble ganske spesiell. Radioen sto på - mor hadde fått inn den norske stasjonen Vigra utenfor Ålesund. Dette fordi at andre kanaler på mellombølgen som Trondheim og NRK Oslo var tause. Stemmen fra Ålesund gjentok hele tiden ”Vigra bombes, Vigra bombes”. Det var uhyggelig, og vi barna var stille der vi satt og drakk kakao og spiste brødskiver. Det var på tide å gå til skolen. Når jeg gikk nedover mot den nedre del av parken i Levanger møtte jeg Harry Olsen som gikk i klassen over meg. Vi gikk sammen oppover Kirkegata og ingen av oss sa noe før jeg sa: Hørte du på radio? Jo, Harry hadde hørt dette, men vi pratet ikke stort. Vi forsto vel ikke helt hva som hadde skjedd. Da skoleklokken ringte stilte vi sjetteklassinger opp på våre vante plasser - to og to for innmarsj. Klasseforstanderen vår var fru Dagrun Sørhøy. Hun var meget alvorlig og sa at bestyrer Bjørnstad ville komme om en liten stund. Bjørnstad kom inn og alle fulgte med da han stilte seg opp og fortalte at tyske stridsstyrker og fiendtlige krigsfartøyer hadde gått inn i Norge.

Sendte hjem skolebarna

-Jeg vil at alle skolebarna skal gå hjem og de vil få nærmere beskjed når skolen begynner igjen, sa han. Da Ingemund Bentzen og jeg gikk forbi Telegrafen sto det en kavalerist i full uniform og med gevær utenfor. Det var Svein Andersson fra Levanger.  Han sa at han passet på telegraf og telefonsentralen. Da jeg kom hjem forsøkte mor og far å få noe ut av radioen, men det var helt stilt. Så kom Adresseavisen som skrev at tyske styrker hadde rykket inn i Oslo, Bergen, Trondheim, Kristiansand, Horten, Narvik og flere andre norske byer. Etter hvert ble det liv i radioen, og vi hørte at Tyskland oppfordret den norske regjering til ikke å gjøre motstand. Kongen og kronprinsen hadde flyttet nordover, og ved Midtskogen var det kamper mellom tyske og norske soldater.  Jeg syntes dette var veldig nifst og kunne ikke forstå hva galt Norge hadde gjort Tyskland.

Fikk ikke låne lastebil

Om natten ble vi vekket, ved at noen kastet småstein på vinduet. Min far åpnet og spurte hva det var. Utenfor sto en nabo som var kjent for å være noe fuktig. Han var vel noe påseilet da også. Han spurte far om han kunne få låne en lastebil. - Vi er noen karer som skal ta oss inn til Trondheim å kaste ut tyskerne, snøvlet han. Det ble ingen lån av lastebil på naboen!

Andre del av Asbjørn Eklos dagbok publiseres 24. april.