Transportfartøy observert

27. april: Wilhelm Dege skriver i sin dagbok at han skal ut i felten og jage Tommy og Poilu.

To tyske soldater tar seg tid til en røykepause i ruinene av Steinkjer 

Felttoget i Nord-Trøndelag

Wilhelm Dege (1910-1979) kom til Trondheim 19. april som soldat og tolk for de tyske okkupasjonsstyrkene. Han var utdannet innen geografi og geologi, og hadde sine norskkunnskaper fra årelange ekspedisjoner til Spitsbergen på slutten av 1930-tallet. Han fulgte den tyske fremrykkingen fra Trondheim og gjennom hele Nord-Trøndelag til nordlandsgrensen. Dette er første gang hans dagboknotater fra boken «Von Oslo bis zum Polarkreis» offentliggjøres på norsk:

I dag fikk rekognoseringen til flyvåpenet øye på en konvoi på 3 destroyere og 3 transportfartøy i nærheten av Namsos.

Blottlegger ikke passasje

Samme dag ble en tysk rekognoseringstropp møtt med maskingeværild ved Strømmen. Av og til kom man over stillinger som fortsatt var besatt. Det gjaldt altså å være forsiktig og på ingen måte blottlegge passasjen ved Steinkjer og heller ikke la seg lokke videre inn i Nord-Trøndelag.

Steinkjer har fått gjennomgå

Stedet Steinkjer har fått gjennomgå kraftig under våre bombeangrep. Bak brua og husene som ligger i ruiner har landskapet fått et nytt ansikt. Tett langs strandkanten i Steinkjer-fjorden rykker vi stormtropper fram. Til venstre har vi en praktfull utsikt over fjorden, og til høyre vider det mektige fjellandskapet seg ut.

Skal jage Tommy og Poilu

Det går oppover i bratte slyng. Veien kan fremdeles betegnes som god, men smal og svingete og ofte sprengt dypt inn i det bratte berget. Slik marsjerer vi av sted. På hvert nytt sted hvor vi stopper, føler vi mer og mer hvor lummert det er den dagen. Innhyllet i støv marsjerer vi stadig videre uten å si noe, stryker hånda over panne og øyne og stirrer inn i det fjerne. Der, ja, der oppe i nord bak de snøhvite fjelltoppene og enda lenger nordover, ligger Namsos. Der skal vi jage vekk Tommy (=engelskmannen) og Poilu (=franskmannen).