Kjære Anna - dette er min siste hilsen

Soldat Jostein Blomberg (26) mistet livet under kampene i Verdal. Han ble truffet av et prosjektil ved gården Gudmundhus.

Jostein Blomberg siste hilsen til sin kjære Anna. 

Felttoget i Nord-Trøndelag

Denne artikkelen er hentet fra Verdal historielags minnehefte om krigsårene i Verdal, utgitt 9. april 2010.

Det skulle vise seg at det drepende skuddet var avfyrt av en norsk soldat, som trodde at han skjøt mot en tysker. Blomberg klarte å slepe seg inn i stallen på gården. Avdelingen han tilhørte oppdaget ikke at han ikke fulgte med da den trakk seg tilbake.

Folkene på gården hadde rømt heimefra og søkt tilflukt i skogen et stykke unna. Fru Karen Slaatsve fikk imidlertid følelse av at noen kalte på henne – at hun måtte heim.

Sammen med sin mann John Slaatsve og sønnen Hans gikk hun heim. I stallen fant de den hardt skadde soldaten. Karen, som var sykepleier, stelte Blomberg så godt hun kunne. Det ble gjort forgjeves forsøk på å få tak i lege. Jostein Blomberg døde i stua på Gudmundhus natt til 22. april. Han var ved full bevissthet til siste slutt. Mens han lå i stallen hadde han i sin lommealmanakk skrevet hilsen til sin forlovede og til sin far:

I dag er jeg skutt gjennom underlivet på utpost. Jeg ligger alene igjen her – orker ikke å røre meg. Jeg dør sikkert. Min sak med Gud er oppgjort. Kjære Anna – dette er min siste, triste, hilsen til deg. Takk for alt. Hils far og si takk for alt.  Jostein.

Blomberg var fra Sykkylven. Han var innkalt til nøytralitetsvakt i 1940 og møtte på Rinnleiret 8. april. Han ble begravet ved Stiklestad kirke.

Felttoget i Nord-Trøndelag